Реклама / Ads
4| 5016 |20.03.2008 НОВИНИ

Кой се страхува в МВР?

.
Разпитват Петков и Петров по делото. Енигмата трябва да се изясни с помощта на цялостна прокурорската проверка по скандала в ГДБОП, смятат експерти.
 

Вътрешният министър Румен Петков и главният секретар на МВР Валентин Петров щели бъдат разпитани по делото за изтичане на информация срещу заместник-директора на ГДБОП И. Иванов, гласят информации от среди на разследващите.  

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов, обвинен в изнасяне на класифицирана информация и злоупотреба с власт. Освен него се разследват още Георги Рядков-началник на Икономическа полиция в Националната служба и Любомир Иванов - шеф на Криминална полиция във Второ РПУ. Вътрешният министър Румен Петков очаква да има и още отстранени служители след случая с Иван Иванов. Те тримата информирали разследвани бизнесмени за хода на разработките срещу тях. Запис с техни разговори бе предаден на главния прокурор Борис Велчев от депутата от ДСБ Атанас Атанасов.

Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов оповести, че Иванов е протеже на главния секретар на МВР Валентин Петров.

От материалите, разгласени от Атанас Атанасов, не можело да се направи извод, кой е бил наясно с връзките на Иван Иванов с престъпния свят, обясни по БНТ Минчо Спасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Според него действията на ДАНС по случая в ГДБОП показали, че в България институциите били на мястото си и течал процес на укрепването им. В конкретния случай обаче било възможно данните да са получени от друга разработка, която да не е била насочена към Иван Иванов, т.е.  той да е прихванат в рамките на това друго подслушване. Спасов беше категоричен, че при разкриване на данни за замесени лица от МВР по линия на вътрешната проверка министерството задължително трябва да реагира.

За цялостна прокурорската проверка по скандала в ГДБОП настоя и Цвятко Цветков, експерт по сигурността. Когато в разработка са уличени служители на МВР, особено ръководни кадри, това се докладва на министъра на вътрешните работи и след това се преценява дали по уличения човек ще започне да се работи в отделна разработка от Службата за вътрешна сигурност към МВР, обясни Цветков, който счита, че хората, водили разработките в МВР, трябва да бъдат разпитани в прокуратурата.

Формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов на свой ред заяви по БТВ, че ако Румен Петков действително не е знаел за справката и специалното разузнавателно средство, уличаващи Иван Иванов, значи, че служителите се притесняват да докладват за подобни действия, защото били наясно с последствията и у тях има страх.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6019 |20.03.2008 Пролетта пристигна само в Северното полукълбо . 12| 5053 |20.03.2008 Признаваме Косово; Сърбия се люти . 1| 4998 |19.03.2008 Просветното министерство прави телевизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads