Реклама / Ads
11| 3923 |23.11.2020 НОВИНИ

Който чете е по-умен и живее добре. Инициатива: Купи книга. Подари я за Коледа

.
Коронавирусът ни изправя пред нови и нови изпитания. Ограниченията отново ни затварят вкъщи. Четенето на книги в тази ситуация се превръща в едно от най-добрите занимания, повишаване на знанията и преживявания, които провокират човешкото въображение.
 

Издателствата, литературните агенти и книжарите, членуващи в асоциацията "Българска книга", призовават любителите на книгите и четенето да ги подкрепят. В навечерието на коледните празници те дават началото на кампанията "Купи книга. Подари я за Коледа".

"В тази необичайна и пълна с предизвикателства и изпитания година, ние - семейството на книгата, ви благодарим, че съхранихте книгата като основна ценност. Книгата остава най-стойностният и непреходен подарък, който носи, обич, топлина, уют, щастие и послание. Тя разкрива нови светове, дава надежда и сбъдва мечти. Подарявайки книга за Коледа, вие ще подарите нещо повече от материален подарък. Ще подарите кауза. Ще се превърнете в посланици на четенето и пазители на книгата като национално богатство", гласи призивът им, изпратен до медиите.

 

"Купи книга. Подари я за Коледа" е третата инициатива, свързана с каузата "Купи книга", която асоциацията "Българска книга" реализира в рамките на тази година.

 

Кампанията възникна по време на извънредното положение през пролетта с цел да помогне на книгата, да я съхрани като ценност и да гарантира нейното бъдеще. Инициативата успя да обедини книжния бранш в една обща кауза, да излъчи ценни послания към обществото и да запознае читателите с голямото семейство на книгата и ролята на всички ангажирани по пътя на книгата.

 

В навечерието на първия учебен ден беше инициирана и кампанията "Купи книга. Дари я на своето училище". В резултат десетки училища и детски градини в страната обновиха своите библиотеки, а там, където липсваха такива, бяха създадени изцяло нови.

 

Гражданите в най-развитите страни се оказват и най-четящи. Миналата година китайците са заели челното място в света. Непосредствено след тях са Русия, Италия, Великобритания и САЩ с почти изравнен процент на четящи хора веднъж седмично и немалко – всеки ден. Много пред нас се оказват мексиканци и бразилци. Чехите през последните години четат все повече и трайно заемат място в Топ 10.

 

В Шотландия от три години се реализира програма за повишаване интереса на учениците към книгите. Младите хора и децата научават колко се повишава тяхната интелигентност и възможности за реализация в живота, ако редовно четат. Резултатите са налице – с над 30% са се увеличили продажбите на книги. Категорично е доказано, че децата, които четат много в детството и юношеството след това се реализират по-добре и печелят повече от нечетящите.

 

Това доказват и във Финландия, където средно един човек чете по 13-14 книги годишно. Българинът е доста назад в тази класация. Спадът е бил най-голям преди 6-7 години. Напоследък обаче има истински подем, което е чудесна новина. Още по-обнадеждаваща е новината, че младите хора все повече влизат в книжарниците и библиотеките. Особено предпочитание младите отдават на документалните книги и такива от експерти в различни области.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4386 |20.11.2020 И на второ четене - депутатите приеха промените в Закона за личната помощ . 8| 4161 |19.11.2020 Нигяр Джафер: Българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си . 1| 4066 |18.11.2020 Законът за хората с увреждания - приет на първо четене . 0| 4185 |13.11.2020 Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за личната помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads