Реклама / Ads
3| 4600 |20.09.2009 НОВИНИ

Кокинов:Съдебният процес трябва да се ускори

.
Николай Кокинов
Заведени са 20 дела от получените 30 сигнала, другите са на фаза проверка. До няколко седмици ще приключим делата за заменките, каза градският прокурор Николай Кокинов пред БНР.
 

Март месец влязохме със служители на ДАНС в Министерството на земеделието и храните. Разследващите са на финала като досъдебното производство е срещу бившия директор на ДАГ Стефан Юруков и бившия министър на земеделието и храните Валери Цветанов, припомни Кокинов. Тези лекари, които издават документи на подсъдими лица трябва да разберат, че не могат да дават болнични листове на здрави хора. Трябва да има и контрол от страна на НЗОК, МЗ. Също така е задължителен и съдебния контрол, посочи прокурорът в отговор на въпрос дали продължават масивите от болнични листа за подсъдими, представяни в съда. Последният случай беше с Маргините, че единият от тях има стенокардия. Но с такива диагнози хората работят, така че въпросните лица могат да се явят в съдебната зала. Това е странно за съдебната ни система, защото по този начин се бавят дела с по три години, подчерта Кокинов.

“Аз почти всекидневно се срещам с главния прокурор и сме се разбрали за най-важните дела, но това е конфиденциална информация. Следим изкъсо всички дела, които имат общозначим характер, но трябва да имаме аргументи и доказателства, като много от тях ще влезат в съда до края на годината”, заяви градският прокурор.

Внесохме преди дни обвинителния акт срещу Христо Ковачки (за което frognews.bg информира през седмицата), но тук думата има съдът. Няма да бъдат оповестени публично съвместните екипи, за които съобщи главният прокурор, посочи Кокинов. Промените, които сме внесли за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс е за опростяване на процедурите и за по-бързо да стигане до решение на съда.

Част от промените, които предлагаме са свързани със СРС-та, като целта е да осигурим един нормален съдебен процес. Обмисляме и дали да се връщат дела за разследване на прокуратурата, обмисляме и разпита пред съда, но е изключително трудно, защото ако да кажем има 20 участници в престъпна група, те трябва да бъдат разпитани всички заедно пред съдията.

Хората се умориха от тези бавни дела, трябва като в другите страни съдебният процес да се ускори, което желае и обществото. Пътят е ясен и начертан, но трябва да осигурим по-бърз да бъде този път. Това, което искам да очакват хората е ясна и справедлива присъда за всички престъпили закона, убеден е прокурор Кокинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5366 |18.09.2009 В България процесът на асимилация напредвал по-бързо . 2| 4699 |11.09.2009 М. Попова: Трябва воля за съдене . 0| 6658 |29.07.2009 Мадона не трябва да се кълчи, но да пее Интернационала . 6| 5117 |25.06.2009 4 х 123 секции трябвало да има в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads