Реклама / Ads
30| 5922 |22.03.2011 НОВИНИ

Р. Коларова: Борисов е с по-силни позиции от предишните премиери

.
Румяна Коларова
Борисов в по-силна позиция от Сакскобургготски и Станишев, дори от Костов.
 

Нужно е време, преди хората да припознаят политическата алтернатива на управляващите, казва в интервю за 24 часа политологът Румяна Коларова. Досега това се решаваше в предизборна обстановка. Според мен нарастването на подкрепата дори за вече съществуваща партия ще се появи след лятото. Нужно е време, преди хората да припознаят политическата алтернатива на управляващите. Досега това се решаваше в предизборна обстановка. Според мен нарастването на подкрепата дори за вече съществуваща партия ще се появи след лятото.

До този момент си мислех, че БСП има шанс да препотвърди лявата си идентичност, която беше загубила по време на тройната коалиция. Но днешните протести изрично се дистанцират от типичните социално-икономически недоволства на пенсионери, безработни, уволнени, съкратени в западащи сектори. Протестират социално активни хора, с осигурени доходи. Това са недоволните данъкоплатци - те подкрепят десни партии. Няма човек по света, който да излезе на улицата единствено заради идея. В нашия случай има натрупване на обстоятелства и политики, които говорят за специфичен профил на управлението на ГЕРБ.

ГЕРБ е като домашен майстор, който забива пирон в стената, но непрекъснато наранява пръста си с чука или удря стената... Усилията са видими, съпругата е недоволна, че пиронът е забит накриво, но работата все пак е свършена. През последните 2 г. за ГЕРБ беше приоритет да покаже на хората, че се слага край на безнаказаната корупция, престъпност и контрабанда на местно ниво. Рейтингът на Цветанов скочи не защото се показваше по телевизията, а защото показно на местно ниво удариха през пръстите известни на всички хора.

Ако Цветанов си отиде, идентичността на ГЕРБ ще бъде ерозирана. Симпатизантите им ще кажат: “Премиерът вече удря наши хора, дали не ни предава? Започна да се изявява не само като вътрешен министър и вицепремиер, но и като външен министър, а дори и като министър на здравеопазването. Последният му гаф, когато обяви, че Германия вече няма негативна позиция по присъединяването ни към Шенген, беше действие на лаик. Координирането и публичното оповестяване на промяна по толкова чувствителна тема трябва да се прави от дипломати - т.е. от министъра на външните работи. Цветанов и Борисов бяха свикнали на еднозначната подкрепа на германски политици, работещи в сектора на сигурността. Мислеха си, че са си създали един вид комшулук с ключови политици в ЕС. Само че позицията на Германия за Шенген е продукт на сложни външнополитически отношения. Единственият начин Цветанов да остане министър още малко, е да ограничи полето на активността си. Най-успешният министър на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, използва този стил брилянтно. “Искам да правя магистрали и останалото не ме интересува.”

БСП иска да създаде ситуация “Всички срещу ГЕРБ и “Атака”, печеливша е за левите. ГЕРБ все още не е идентифицирал основните си опоненти, нито е избистрил позицията си към кандидатите от “приятелски партии”. По презумпция се знае, че няма как ГЕРБ и “Атака” да имат общ кандидат, защото Волен вече се кандидатира. Друга сценография, която ни е до болка позната, а и декорите за нея са готови, е на втори тур ДПС да реши кой е победителят, а на първи да не подкрепи никой от основните играчи.

Формацията на Първанов е замислена като контрапункт на “мутренската” партия
, като движение на “експертите, които знаят как се управлява”. Проблемът е, че основата, върху която стъпва Първанов, са интелектуалците, работили за бившата Държавна сигурност. Тези хора печелят от оценката “при Тато беше много по-добре”. Тук идва въпросът - дали ако българите се откажат да гласуват за ГЕРБ на принципа “Тези са като нас”, ще изберат интелектуалците от Татово време, техните деца и внуци, заключава Коларова. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5720 |21.03.2011 СДС: Първанов, Станишев и Борисов са в комбина за АЕЦ ”Белене” . 76| 5742 |21.03.2011 44,7 на сто от българите искат Б. Борисов за президент . 95| 6152 |21.03.2011 Костов атакува Борисов за "Белене" . 8| 4989 |18.03.2011 Борисов: ДАНС и МВР не са разработвали сина на Танов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads