Реклама / Ads
0| 5493 |28.01.2011 НОВИНИ

И. Колев: Всеки държавен орган иска да разполага с повече пари

.
Иван Колев
Ще трябват около 14-15 милиона лева за бюджета на специализирания съд, но това не е точна сума, тъй като не са приети измененията в НПК, които регламентират правомощията на тези специализирани органи. Съдебните такси трябва да отговарят на извършваните услуги, т.е. ще се повишат.
 

Това каза председателят на бюджетната комисия към Висшия съдебен съвет Иван Колев пред БНТ.

Имаме добри контакти с Министерството на финансите и смятаме, че средствата ще се намерят и няма да се блокира работата на специализираните органи, каза Колев, запитан дали е възможно спецсъдилищата да заработят до края лятото, каквито прогнози дойдоха от парламента.

Иван Колев поясни, че след като станат факт промените в Наказателно-процесуалния кодекс, ще се реши по кои текстове ще работят спецсъдилищата и колко персонал ще им е нужен. Едва след като това се изчисли от бюджетната комисия към ВСС необходимата им издръжка и тя ще се представи пред министър Симеон Дянков. Колев обаче е оптимистично настроен и изключва варианта финансовият министър да откаже отпускането на средства, като заяви, че винаги са намирали варианти за продължаване на работата на съдебната система.

Ясно ми е, че тези средства няма да бъдат лесно разпределени, след като всеки държавен орган иска да разполага с повече пари. С тези думи Иван Колев отговори на въпрос дали изпълнителната власт държи в зависимост съдебната власт. Обмисля се и вариант за увеличаване на съдебните такси. Според председателя на бюджетната комисия към ВСС, тези такси са доста занижени. Той даде пример като каза, че при обжалване пред дминистративните съдилища физическите лица заплащат такса 10 лева, а юридическите – 50 лева. Едно такова дело само за материали струва много повече средства, допълни Иван Колев.

За мен това не са доводи, каза Колев, отговаряйки на въпроса дали увеличението на съдебните такси няма да повтори ситуацията от 2004 година, когато Върховният административен съд отмени увеличаването с мотива, че рязкото увеличение не съответства на доходите и може да ограничи правото на българите до съдебна защита. Според юристът доводите се коренят другаде. Колев заяви, че по мнение на представители от Европейския съюз тази услуга е доста скъпа и таксите трябва да отговарят на извършваната услуга. Той добави, че на никой гражданин няма да бъде отказана съдебна защита, тъй като има вариант след представяне на данъчна декларация, съответният човек да бъде освободен от такса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4908 |27.01.2011 Синхрон между общински и държавен бюджет . 18| 5165 |27.01.2011 Л. Дилов: Бой в кръчма е - всеки бие всекиго . 3| 4666 |26.01.2011 Всеки пети кредит с голям проблем . 9| 5530 |25.01.2011 За всеки 2-ри домашното насилие е семеен проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads