Реклама / Ads
9| 3925 |15.03.2016 НОВИНИ

„Комерсант”: 270 000 загинаха в бруталната петгодишна война в Сирия

.
Владимир Путин
Подпомагането на сирийския президент Башар Асад да си върне цялата страна може да отнеме години, пише „Комерсант” в днешния си брой. Изданието допълвайки, че „няма гаранции дали това ще проработи”. Бруталната петгодишна война в Сирия вече струва живота на повече от 270 хиляди души.
 

Вестникът отбелязва още, че ако Москва продължи да заема агресивна роля, Русия може да се сблъсъка с регионални актьори като Турция и персийските държави.

 

Руски медии приветстваха като политическа победа изненадващото решение на президента Владимир Путин да започне изтегляне на въоръжените сили от Сирия на фона на подновените мирни преговори в Женева, съобщава „Франс прес”, цитиран от Нюз. бг. Русия дава пример за мирен подход за разрешаване на конфликта, пише прокремълският всекидневник „Известия” на главната си страница.

 

Позовавайки се на високопоставени източници от военното министерство, изданието "Комерсант" отбелязва, че обявеното от Путин решение за частично изтегляне на войници след близо 6-месечна въздушна кампания не е „спонтанно”. Либералното бизнес издание „Ведомости” пише, че Москва можеше да бъде заклещена в дългосрочен конфликт.

 

„Изглежда, че Кремъл е взел под внимание риска от повторение на Виетнам и Афганистан, където военните кампании предварително бяха запланувани да бъдат краткосрочни, но се проточиха много години”, подчертават от „Ведомости”.

 

Политическият анализатор Георгий Бовт заяви пред радио Business FM, че Русия никога не е планирала да спасява режима на Асад „на всяка цена”. „Ако сме честни, задачата беше да се преодолее руската международна изолация заради украинската криза”, изтъкна той. И това беше изпълнено напълно. Нашето завръщане в голямата геополитика се осъществява, смята Бовт.

 

Но медията също подчертава, че нищо не спира Путин да върне въоръжените сили на Русия в Сирия, ако е нужно.„Русия напуска, но също и остава”, пише онлайн вестникът Газета.ру, подчертавайки, че военните бази „Хмеймим” и „Тартус” ще продължат да действат.

 

Но опозиционният „Новая Газета” смята, че изтеглянето не трябва да бъде определено като победа, тъй като кампанията струва влошаване на отношенията с Турция и живота на 224 цивилни, които загинаха при сваления с бомба руски самолет на Синаийския полуостров през октомври 2015 година.

 

„Най-обезпокоителният въпрос е – Какво следва?”, продължава изданието, подчертавайки масовата телевизионна пропаганда за военните победи на Москва.

„Готови ли сме да излезем от това състояние на извънредност или „шоуто трябва да продължи”, пише още. На Запад правителствата приветстваха решението на Путин за изтегляне на част от руските въоръжени сили. Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура описа хода като „значително развитие” и изрази надежда, че това ще окаже позитивно влияние върху мирните преговори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5775 |12.03.2016 Баба, дъщеря и дете загинаха при пожар в столицата . 1| 4177 |11.03.2016 4 души загинаха, 18 са ранени при 17 тежки катастрофи . 2| 3992 |06.03.2016 18 мигранти загинаха в Егейско море . 6| 4022 |16.02.2016 Седем души загинаха при взрив на газ в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads