Реклама / Ads

0| 5430 |30.09.2010

Комисия "Антикорупция" подгони РЗС

.
Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, ще поиска от прокуратурата всички договори, сключени от кандидат депутатите в листата на РЗС и Яне Янев и едва тогава след като прецизира всички факти и данни ще образува евентуално преписка за конфликт на интереси.

Това каза след заседанието на комисията председателят й Валентин Николов от „Атака”. Днес комисията разгледа казуса с обвиненията към Янев, че е принуждавал кандидат-депутатите от листите на РЗС да подписват договори с финансови задължения от 50 000 - 100 000 лв. в случа, че напуснат парламентарната група впоследствие. Постановлението от Прокуратурата, което пристигна в комисията по наше искане, е че няма основание прокуратурата да образува наказателно съдебно производство по чл. 184 от НК поради простата причина, че всички тези договори, които са разписани от депутатите, с неустойки между 50 000 и 100 000 лв. са подписани доброволно, каза Николов. В постановлението е записано, че по случая са разписани само Яне Янев, Димитър Чукарски и нотариуса Филипов, който е заверил договорите.
Николов коментира, че ще се изисква допълнителна информация от прокуратурата и едва тогава ще се образува преписка за конфликт на интереси. Безспорен е фактът, че тези финансови задължения в договорите не са упоменати така, както изисква Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, каза депутатът.

По думите му е редно да бъдат разпитани всички депутати от РЗС и да бъдат изяснени всички обстоятелства. Тук става въпрос за облага, става въпрос за свързани лица, каза Николов.

По повод случая с лидера на ДПС Ахмед Доган, председателят на комисията каза: „Работи се по въпроса. Възложено е на експертите да анализират всички данни и тези, които не са станали ясни в хода на съдебното производство по отношение на конфликта на интереси, където чакаме в най-скоро време произнасяне на съда. Ако има някакво съмнение за превишаване на правата му като лице, заемащо публична длъжност или търговия с влияние или каквото и да е друго закононарушение, което може да бъде подложено на санкцията на НК няма да се поколебаем като комисия да сигнализираме Прокуратурата. Има факти според нас, но все пак не мога еднолично да дам становище”, добави той.

Другата седмица на заседанието на комисията ще бъде изслушан заместник-главния прокурор Валери Първанов по отношение на преписки с по-особено обществено значение, на които все още няма отговор на питания на комисията. Той ще трябва да даде отговор какви са причините за липсата на отговори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Прокуратурата подгони Алма Матер по сигнал на министър 3| 5008 |29.09.2010 . Парламентът създава комисия за конфликт на интереси 1| 4539 |17.09.2010 . В. Сидеров: Костов да напусне комисията "ДАНС" 32| 5212 |16.09.2010 . БСП подгони здравното министерство за корупция 26| 4613 |14.09.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ