Реклама / Ads
1| 4791 |11.04.2019 НОВИНИ

Комисия между България и Македония не стигна до единодушие за Гоце Делчев

.
Гоце Делчев
Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да стигне до съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев. Комисията заседава за пети път и има за цел да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.
 

На днешното заседание бе обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. И там експертите установиха сериозни различия в позицията си, които по думите им предстои да изгладят на следващото заседание през май.

 

Членовете на комисията от двете страни се опитват да сближат мненията си и да изготвят предварителни препоръки, които могат да бъдат приети в окончателната форма на следващото заседание в началото на юни и след това да бъдат дадени като препоръки и за двете правителства.

 

Директорът на македонския Институт за национална история Драги Георгиев заяви пред македонски медии, че днес и утре ще бъдат разгледани забележките, които Скопие има по отношение на българските учебници за пети и шести клас, както и бележките, които има българска страна за македонските учебници за шести и седми клас.

 

Комисията е създадена за решаване на исторически и образователни въпроси, в съответствие с чл. 8, ал. 2 от Договора за добросъседски отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония от 2017 г. Председател от българска страна е Ангел Димитров, бивш посланик на България в Скопие, а от македонска - Драги Георгиев.

 

България и Северна Македония ще почитат съвместно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. Това беше дискутирано на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Нейното създаване беше разписано в Договора за добросъседство между двете държави.

 

След два дни дебати в Скопие българо-македонската комисия се обединява около позицията, че има достатъчно основания да предложи на двете правителства общо почитане на Цар Самуил, Свети Климент Охридски и Свети Наум.

 

Дискусията за съдържанието в учебниците по история е отложена за следващата среща, която ще се проведе в София.

 

 

Ние познаваме вече учебниците. Разменили сме нашите оценки. Нека да минат нашите разговори, тогава ще говорим по-конкретно, каза  проф. Ангел  Димитров.

 

Това е четвъртата среща на комисията. След периода на Средновековието, ще бъде обсъдена и модерната епоха. Предстоят разговори за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4959 |11.04.2019 МЗ и МОН бойкотираха международен форум по проблемите при хронично болни деца . 3| 8199 |10.04.2019 Иванчева и Петрова: Липса на разследване на бащата на Иван Гешев доказва, че има недосегаеми в България . 0| 4518 |10.04.2019 България със злато от Европейското първенство по вдигане на тежести . 2| 4414 |10.04.2019 Комисията за човешки права в ПАСЕ излезе в защита на Кьовеши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads