Реклама / Ads

2| 8933 |02.10.2009

Комисият Кушлев – хилавото дете на ирландския опит

.
Комисият Кушлев – хилавото дете на ирландския опит При създаването на Комисията „Кушлев", или както е пълното й име - Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е ползван ирландски опит. България обаче не възприема чуждия опит по най-добрия начин, коментира за медиите Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество".

Дейността и бъдещето на комисията станаха доста актуални, след като парламентът не прие преди два дни нейния отчет за 2008 година. Ангелов не пожела да се ангажира с прогноза каква ще бъде съдбата на комисията, но като икономист той смята, че комисията има твърде голям бюджет, който харчи и който се измерва в милиони, а като приходи за бюджета ефектът й е близко до нулата. И от тази гледна точка се оказва, че незаконно имущество няма, обобщава Ангелов.

Според него основният проблем е, че добрият опитът на Ирландия не е пренесен успешно в България. Там комисията не е самостоятелен орган със собствени правомощия, а отдел към полицията, който съвместява и ползва опита и дейността на различни служители - полицаи, данъчни инспектори, митничари. Докато у нас е създаден структура, която няма нищо общо с това, но лошото според Ангелов е, че няма никакъв финансов и икономически ефект от комисията „Кушлев". Той препоръча законодателите да се върнат към първоизточника и комисията да не работи изолирана от другите държавни структури - полиция, приходна агенция, митници.

Frognews.bg припомня, че в неприетия доклад на комисията пише, че по нейно искане са започнали 126 производства по Закона за установяване на имущество придобито от престъпна дейност. От всички производства 17,5% са във връзка с измами, 15,9% за организирани престъпни групи, 8,7% за изнудване, 7,1% за контрабанда, 7,9% за укриване на данъци, 5,6% за подкупи, 3,6% за длъжностно присвояване, 4% за наркотици, 3-5% за пране на мръсни пари, за присвояване и трафик на хора, 3,2% за незаконен хазарт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Парламентът не прие доклад на Кушлев 1| 4861 |30.09.2009 . Заплашват Стоян Кушлев след запора над Христо Ковачки 12| 4782 |26.09.2009 . Кушлев прибира от Ковачки 144 милиона лева? 4| 4185 |24.09.2009 . Комисията „Кушлев” иска повече правомощия 2| 4561 |10.09.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ