Реклама / Ads
2| 9475 |02.10.2009 НОВИНИ

Комисият Кушлев – хилавото дете на ирландския опит

.
Комисият Кушлев – хилавото дете на ирландския опит При създаването на Комисията „Кушлев", или както е пълното й име - Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е ползван ирландски опит. България обаче не възприема чуждия опит по най-добрия начин, коментира за медиите Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество".
 

Дейността и бъдещето на комисията станаха доста актуални, след като парламентът не прие преди два дни нейния отчет за 2008 година. Ангелов не пожела да се ангажира с прогноза каква ще бъде съдбата на комисията, но като икономист той смята, че комисията има твърде голям бюджет, който харчи и който се измерва в милиони, а като приходи за бюджета ефектът й е близко до нулата. И от тази гледна точка се оказва, че незаконно имущество няма, обобщава Ангелов.

Според него основният проблем е, че добрият опитът на Ирландия не е пренесен успешно в България. Там комисията не е самостоятелен орган със собствени правомощия, а отдел към полицията, който съвместява и ползва опита и дейността на различни служители - полицаи, данъчни инспектори, митничари. Докато у нас е създаден структура, която няма нищо общо с това, но лошото според Ангелов е, че няма никакъв финансов и икономически ефект от комисията „Кушлев". Той препоръча законодателите да се върнат към първоизточника и комисията да не работи изолирана от другите държавни структури - полиция, приходна агенция, митници.

Frognews.bg припомня, че в неприетия доклад на комисията пише, че по нейно искане са започнали 126 производства по Закона за установяване на имущество придобито от престъпна дейност. От всички производства 17,5% са във връзка с измами, 15,9% за организирани престъпни групи, 8,7% за изнудване, 7,1% за контрабанда, 7,9% за укриване на данъци, 5,6% за подкупи, 3,6% за длъжностно присвояване, 4% за наркотици, 3-5% за пране на мръсни пари, за присвояване и трафик на хора, 3,2% за незаконен хазарт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5680 |30.09.2009 Парламентът не прие доклад на Кушлев . 12| 5324 |26.09.2009 Заплашват Стоян Кушлев след запора над Христо Ковачки . 4| 4752 |24.09.2009 Кушлев прибира от Ковачки 144 милиона лева? . 2| 5155 |10.09.2009 Комисията „Кушлев” иска повече правомощия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads