Реклама / Ads
3| 5632 |22.06.2007 НОВИНИ

Комисията по досиетата скри четвърти агент от Конституционния съд

.
Има още един конституционен съдия, който е бил сътрудник на Държавна сигурност, но не е обявен от Комисията по досиетата. Това научи „Фрогнюз" от два изключително сигурни източника, които потвърдиха факта независимо един от друг. Вчера шефът на комисията, ексдепутатът Евтим Костадинов, обяви, че агенти на ДС са били трима конституционни съдии. Става дума за Георги Марков, Димитър Гочев
 
Всъщност и за тримата се знаеше отдавна, но в публичното пространство най-вече се експонираше агент Николай, както е бил псевдонимът на Георги Марков.

Още комисията по досиетата, на която председател бе синият депутат Методи Андреев, е знаела за въпросните четирима висши магистрати, но не ги е обявила не защото не е искала, а защото Конституционният съд тогава, по предложение на Георги Марков, наложил забрана. Вчера стана ясно, че освен Николай, Марков се е казвал и Стефан. Така той е празнувал трите най-популярни именни дни от православния календар, шегуват се негови бивши съпартийци от СДС. Марков е бил агент на Софийско градско управление, отдел ІІ-Държавна сигурност; Шесто управление на ДС, на Втори отдел и на Трети отдел.

Димитър Гочев се е подвизавал под псевдонима Ивайло и е сътрудничил в СГУ-ДС, отдел 1, отделение 1. Тодор Тодоров е бил агент под псевдонима Любомир и е сътрудничил в VI управление на ДС-МВР. Марков е бил вербуван от лицето Иван Василев на 6 декември 1972 г., Гочев от ст. лейт. Аспарух Измирлиев на 15 юни 1971 г., а Тодор Тодоров от Георги Панов на 15 април 1982 г.

Всички тези данни бяха известни още по времето на нашата комисия, но законът ни забрани да ги огласим, заяви пред „Фрогнюз" Методи Андреев. Той припомни, че има едно решение №10 от 1997 г. на КС, което е прието по инициатива именно на Георги Марков и гласи, че конституционните съдии не подлежат на проверка за чисто минало. Според Андреев по този начин Марков и компания са защитили не само себе си, но и много други хора, които сега тепърва ще започнат да излизат наяве. Андреев напомни и за онези с картончетата, които също не бяха огласени заради законова забрана, тъй като нямало достатъчно документи. За някои от тях, обаче, започнали да изскачат материали от досиетата на хората, за които са доносничели.

Според Андреев би било редно изкарването на досиета да започне с държавния глава, който е и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, Георги Първанов. Вярно е, че вече имаше скандал и че Първанов сам даде някакви обяснения, но ако искаме да се спазва принципът, трябва да се почне от върха, категоричен е Андреев. „ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7271 |21.06.2007 Трима агенти на бившата ДС под прикритие в Конституционния съд . 0| 5076 |07.03.2007 17 кандидати за членове на комисията по досиетата ще бъдат изслушани днес . 0| 5123 |15.03.2007 1560 жалби на граждани е разгледала комисията на Йордан Бакалов от началото на мандата си . 0| 5796 |03.04.2007 Паралелна комисия по досиетата искат от СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads