Реклама / Ads
2| 5155 |10.09.2009 НОВИНИ

Комисията „Кушлев” иска повече правомощия

.
Стоян Кушлев
Председателят на Комисията за установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев съобщи, че в комисията има постъпили данни за "необяснимото богатство" на висши политици.
 
Сигналите са подавани в прокуратурата. От там е започвано разследване, което в последствие разследващият прокурор прекратява.

За повече правомощия за Комисията за установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, настоя нейният председателя Стоян Кушлев.Има нужда  и от поетапно решение на този въпрос чрез законодателни реформи.

Кушлев настоя Комисията да може да проверява придобитото имущество и ако се наложи, то да бъде отнето, без да има присъда срещу проверяваното престъпно лице. В момента комисията започва същинската си работа след влязла в сила присъда. Кушлев иска комисията да може да отнема имущество и при тежки митнически и данъчни престъпления, тъй като това е едно от основанията за натрупване на незаконни облаги.

Според Стоян Кушлев комисията трябва да има разширени правомощия и по отношение на това кои престъпления да влизат в правомощията на комисията. Има много престъпления, които носят икономическа облага и сега на влизат в закона – като например престъпленията по служба, изнасянето на археологически ценности или компютърните престъпления. По тях в момента комисията няма правомощия.

Сред промените, предлагани от Кушлев са и да се проверява и отнема „необяснимото богатство" на извършилите престъпления по служба, включително и на министри и длъжностни лица с повдигнати обвинения.
Шефът на комисията настоя за ускорени съдебни процедури, тъй като в момента проблем е прекаленото протакане на делата.Като пример той посочи дело, водено от комисията, при което решението е дошло след 17 съдебни заседания, проточили се 3 години и половина.

28 дни са напълно достатъчни за ищеца и за ответника да представят доказателства пред съда, след което да следва решение, убеден е Кушлев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4508 |08.09.2009 Р. Петков: Повечето обвинения са кухи . 4| 4983 |26.08.2009 Повече пари за пенсии обеща премиерът Борисов . 0| 4855 |24.08.2009 Повече информираност за ж.п. инцидентите . 11| 4736 |29.07.2009 Не искат Пеевски в комисията за борба с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads