Реклама / Ads

33| 6022 |07.12.2009

Конфискуват имоти над 60 000 лв без документ

.
Панелки може да се окажат престъпно придобити
Хиляди българи ще бъдат принудени да доказват фамилните си имоти и парите в банки след Коледната ваканция на парламента в края на януари. Подгатвя се шумна акция, която ще стартира с проверката на известни личности.

До тогава трябва да бъде приет новият „закон за отнемане на незаконно имущество”, който вече е написан от юристи на управляващите, научи Frognews.bg от източници в правосъдната система. В него ключовата дума е „конфискация” и е определян като „решаваща крачка” в борбата с корупцията и сивата икономика.

Това е български вариант на американския закон РИКО, приет през 70-те години на м.в. и прилаган много жестоко от Едгар Хувър, шеф на ФБР, по отношение на мафиотски фамилии, твърдят хора от ГЕРБ. Според тях това е единственият начин да бъдат ударени забогателите незаконно.

Новият закон няма аналог в световната практика по строгостта на мерките, които се предвиждат в него. Става дума дори за отнемане на имущество, което е на стойност 60 000 лв, ако не може да бъде доказано.

Това е дискриминационен закон. Според него хората ще трябва да доказват как са купили жилища преди 20 и повече години. Без да е изяснено как ще се приравняват тогавашните цени към сегашните пазарни. Освен това комисията сама ще посочва кой да бъде проверяван. Ще действа и по сигнали на „съвестни” граждани, което ни препраща към времената на агентите от ДС, които са си разчиствали сметките с колеги и приятели, които са им били неприятни, коментираха юристи.
В закона е залегнала философията, че всичко материално, притежавано от дадено лице е незаконно до доказване на противното. Записано е: незаконно е имущество, което не „съответства на доходите на лицето и за произхода му не е установен законен източник”.

Специална комисия ще прилага новият закон. Тя ще има неограничени правомощия. Ще се състои от петима членове, един от които ще е председател. Положението му в ерархията на държавата ще е много високо. Той ще получава заплата, равна на 90 на сто от тази на председателя на парламента. Ще трябва да е юрист или в краен случай – икономист. Четирима от членовете ще се назначават от парламента, а един – от президента.

Комисията сама ще решава кого да проверява и кого – не. В чл. 8 ал. 2 е записано: Производството се провежда в предвидените от закона случаи, а в останалите случаи, при наличие на данни за имущество с незаконен произход – по преценка на комисията.

Всичко това е много странно и опасно. Подобен закон ни връща към времената на тричленките, които са решавали кой е "враг на народа" и кой "наш човек" - ще се разчистват сметки. А е нужно само данъчните да си вършат добре работата и да проверяват съмнителните лица, категоричен е адвокат Тодор Христов, който се занимава с имотни сделки.

Предлагаме на вашето внимание пълният текст на проектозакона. Четете и преценявайте. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Задържаха безработен, собственик на десетки имоти 3| 4796 |02.12.2009 . НАП ще нищи 2 седмици имотите на Доган 6| 4256 |26.11.2009 . Царят лаком за още имоти до Врана 17| 4589 |20.10.2009 . Скандални вещи лица по делото "Софийски имоти" 8| 11631 |15.10.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ