Реклама / Ads
1| 4742 |20.11.2019 НОВИНИ

Конфликт на интереси за съдия от ГЕРБ, участвал в делото срещу Иванчева

.
Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева (вдясно) Източник: БГНЕС
Централната избирателна комисия (ЦИК) изпрати писмо до Апелативния спецсъд, в което се посочва, че един от съдебните заседатели от състава, осъдил бившия кмет на ”Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров, е бил член на районна избирателна комисия от партия ГЕРБ.
 

Мария Праматарова-Щуркова е била назначена от политическата квота и от 2013 г. до сега е участвала в 6 избора като член на районната избирателна комисия, съобщи "Дневник".

 

Проверката от ЦИК бе наредена от апелативния спецсъд по искане на защитата, а според Десислава Иванчева и Биляна Петрова в случая има явен конфликт на интереси.

 

Мария Праматарова-Щуркова бе съдебен заседател в състава на специализирания съд, който осъди Иванчева на 20 г. затвор, Петрова на 15 г. лишаване от свобода и определи 12 г. затвор за Дюлгеров за поискан подкуп от 187 500 евро от строителния предприемач Александър Ваклин. Според Иванчева и Петрова това е доказателство за намеса на ГЕРБ в делото.

 

Все още не е готова експертизата, която съдът назначи в предишното съдебно заседание. Вещите лица трябва да направят нова допълнителна графологическа експертиза на тефтерче, открито в дамската чанта на Десислава Иванчева.

 

Искането за експертиза бе на прокуратурата, която тогава припомни, че на първа инстанция вещите лица не са успели да установят кой е писал в тефтерчето. Заради това новата експертиза ще сравни почерка от записките с почерка на Петко Дюлгеров, но днес той заяви, че отказва да даде допълнително сравнителен материал, тъй като вече е дал достатъчно.

 

Подсъдимите поискаха от съда да вдигне запора, който е наложен на всичките им банкови сметки, тъй като не разполагат с никакви средства за живот. Съдът ще се произнесе по искането им в 16 ч.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4499 |19.11.2019 Съдия за избора на Гешев: Радев може да поиска тълкуване от Конституционния съд . 18| 10157 |15.11.2019 Представляващият ВСС Магдалинчев увърта за заплахата на Гешев към съдия Дишева . 6| 6420 |14.11.2019 Съдия Дишева: Заплахата на Гешев е препращане към Методи Лалов . 1| 3788 |12.11.2019 Хасан Адемов: Конфликтите на интереси не са обект на Закона за здравето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads