Реклама / Ads
1| 3624 |06.01.2017 НОВИНИ

Конгресът на САЩ осъди Обама за антиизраелската резолюция в ООН

.
Камарата на представителите на САЩ гласува за осъждане на приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, която порица Израел за заселническата политика на Западния бряг, съобщава "Франс прес". Според конгресмените действията на световната организация са "пречка за израелско-палестински мир".
 
Мярката беше прокарана с голяма подкрепа от двете основни партии - 342 конгресмени срещу 80. Подчертава се, че отказът на администрацията на САЩ да наложи вето на спорната резолюция "подкопава" дългогодишната позиция на Вашингтон да се противопоставя на антиизраелски действия в ООН.

Конгресмените и новоизбраният президент на страната Доналд Тръмп нападнаха администрацията на Барак Обама за въздържането си при гласуването на 23 декември, с което позволиха резолюцията да бъде приета.

Зашеметен съм от случилото се миналият месец.

Това правителство - нашето правителство, изостави съюзника ни Израел, когато се нуждаеше най-много, каза председателят на камарата Пол Райън преди гласуването в Конгреса.

Време е да възстановим щетата, нанесена от тази погрешна работа в ООН. Време е да възстановим нашето партньорство с еврейската държава, добави той.

Съветници в Белия дом съобщиха, че Обама е твърд поддръжник на Израел, той чувства, че след 8 години са му се изчерпали възможностите да убеди премиера Бенямин Нетаняху, че заселническата политика на Израел на палестинска земя саботира надеждите за мир.

Приетата от камарата мярка не е обвързваща. Конгресмените призовават резолюцията на ООН да бъде отменена или фундаментално да бъде променена, за да не бъде едностранчива и антиизраелска, а също така да позволи всички въпроси за решението за две държави да бъдат разрешени чрез пряк двустранен диалог.

Също се настоява САЩ да уверят, че няма да бъдат предприети действия на Парижката конференция за израелско-палестинския конфликт, насрочена за 15 януари, които биха наложили споразумение на двете страни.

Около 70 държави се очаква да участват на конференцията, която трябва да повтори международната подкрепа за разрешение на конфликта със създаването на две държави. На конференцията няма да присъстват представители на Израел и Палестина.

Подобна двупартийна резолюция е представена и в Сената, където Тед Круз ще предложи законодателство за намаляване на финансовата помощ на САЩ за ООН, ако не бъде отменена антиизраелската резолюция.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4454 |30.12.2016 Обама изгонил и дипломати, които са в САЩ от два месеца . 8| 9023 |30.12.2016 Месецът на Обама–триумф на лудостта и агресията . 0| 4148 |29.12.2016 Осъдиха полицейски ас за наркотрафик във Финландия . 1| 3794 |28.12.2016 Хора осъдиха прокуратурата заради грешни обвинения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads