Реклама / Ads
1| 4239 |23.03.2010 НОВИНИ

Константин Пенчев: Няма конфликт съд-МВР

.
Константин Пенчев:
Няма сериозен конфликт между МВР и ВСС. Това заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, цитиран от БГНЕС.
 
Според него проблемът е, че има хора, които са “за” реформа в съдебната система и такива, които не желаят. “За мен това е проблемът. Ще правим ли нещо или няма да правим? Има ли воля за реформа или няма”, пита Пенчев, като обясни, че с министър Цветанов са на една страна и двамата желаят промяна в системата. “Аз съм с всеки, който има воля за съдебна реформа”, добави той.

Пенчев коментира, че по-важното е, че българското общество е разбрало, че има нужда от работещ, справедлив съд. “За мен не е най-важен моментът, в който Европа ще каже: Браво вие сте отличници. За мен е по-важен моментът, в който обществото ще каже: Да наистина нашият съд работи и ние му вярваме”, коментира още Пенчев. Според Константин Пенчев реално скандал няма. Той е на мнението, че това са изпуснати нерви и реплики. По негово мнение той се дължи на голямото желание час по-скоро да има резултати. “От своя страна съдебната система е много чувствителна, когато става въпрос за критики и стиска зъби, когато става въпрос за критики отвън”, коментира съдията.

За това според него представителите на съдебната система реагирали остро, когато критиките дошли от вътре (България б.а.). “Ще ни критикува Европейската комисия, ще ни критикува ОЛАФ – хайде стига вече – в България пък няма да ни критикуват”. Относно знаковите дела, Пенчев каза, че според него те не са най-важните, но щом се търпят критики за тях трябва да се намери ресурс да се приключат.

Във връзка със скандалите около кадруването и повишаването на магистратите и докладът за това, че наказанията за уличените магистрати са много малки, Пенчев обясни: “Не считам, че наказанията са малки. Обществото разбра, че има един Красьо, който взима по 200 хил. евро за да дава постове. Само че ние не наказваме магистрати, които са дали 200 хил. евро и после ще бъдат повишени и ще си ги избият и застанат на ръководен пост, както се говори. Ние говорим за това, което е доказано – че някои магистрати са подържали необясними телефонни контакти с едно момче, което няма нищо общо с тяхната среда, образование и т.н. Казано най-простичко те са опитвали да намерят връзки за да бъдат повишени. Това е доказано по тези дисциплинарни дела. И ние казваме: Понеже използвате непозволени методи за издигане, ние ви връщаме обратно в първи клас. Така че наказанието не е малко”, коментира председателят на ВАС. Пенчев обаче зададе въпросът дали през последните 20 години не сме свидетели на подобно кадруване. Той обясни, че ако става въпрос на връзки на магистрат с престъпността вече се говори за съвсем друго нещо – едното е за издигане в йерархията, а другото е за подпомагане на престъпността.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4414 |18.03.2010 К. Пенчев: Има давление над съдиите . 2| 4817 |11.03.2010 Министрите без конфликт на интереси . 11| 5097 |20.01.2010 БСП с недоверие към комисията за конфликт на интереси . 0| 4597 |15.01.2010 Проверяват 400 за конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads