Реклама / Ads
3| 6285 |18.05.2013 НОВИНИ

Константин Пенчев няма да става правосъден министър

.
Константин Пенчев Източник: Булфото
Конституцията трябва да бъде променена в частта си за сезиране на Конституционния съд след избори, смята националният омбудсман Константин Пенчев. Той каза още, че никой не го е канил да става правосъден министър. Но дори това да се случи, той би отказал поста, за да довърши мандата си като обществен защитник.
 

Това заяви омбудсманът на България Константин Пенчев пред TV7 относно информацията, че е бил канен да поеме поста в новото правителство.

„С този парламент едва ли ще се случи съдебна реформа", каза още Пенчев и допълни, че според него това ще бъде най-трудния пост. В същото време по думите му системата има нужда от прочистване, защото се е замърсявала от 20 години, не е от сега.

Относно откритите фалшиви бюлетини в печатница в Костинброд той посочи, че ако е зависило от него, не би допуснал този скандал да се случи. "Оказа се, че и прокуратурата има доста проблеми там – с полицията, със служителите. Главният прокурор има волята, но ако неговите служители го лъжат", коментира Пенчев.

"Не бива да се случва да има корумпирани магистрати и полицаи, но ги има", констатира омбудсманът.

Според него в основния закон има огромна празнина, защото не дава право на партии – кандидати сами да сезират, а трябва да го правят през посредник. В същото време това не е работа нито на главния прокурор, нито на върховните съдилища, да препредават сигнали. „Не е тяхна работа да се намесват в изборите, защото те са деполитизирани", коментира омбудсманът.

По думите на Пенчев първото заседание на Народното събрание е насрочено именно за понеделник, за да може ГЕРБ да сезира Конституционния съд, както обяви че ще направи. Срокът за това изтича във вторник, а партията е с вързани ръце, докато избраните депутати не са се заклели.

„Хората не ги интересува какво е правителството, интересува ни да има такова, то да има парламентарна подкрепа, да се внесе бюджета и да се правят реформи", каза още омбудсманът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5010 |17.05.2013 Президентът: Ще търся консенсус с всички, няма да се заигравам с един или друг . 35| 6091 |17.05.2013 Местан: Няма да подкрепим Орешарски за плоския данък . 47| 4927 |17.05.2013 В. Сидеров: Правителство или партия като цяло няма да подкрепям . 60| 6812 |16.05.2013 Омбудсманът: На тези избори нямаше ден за размисъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads