Реклама / Ads
90| 9407 |25.07.2013 НОВИНИ

М. Константинов за Фрогнюз: Колкото по-късно определим дата, толкова по-ранни избори

.
Проф. Михаил Константинов Източник: Булфото
Свикването на Консултативен съвет по национална сигурност е наложително, тъй като няма друг форум, който да събере българските политици да си говорят, коментира за Фрогнюз математикът проф. Михаил Константинов. Последното свикване на съвета беше един цирк, така че искрено се надявам сега да имат малко повече акъл в главата и отговорност.
 

Това, което ще успокои хората в създалата се ситуация, е насрочване на дата за предсрочни избори, категоричен е проф. Константинов. Според него разумната дата продължава да бъде през май 2014.

Математикът вече е формулирал закон. Законът на Мишо Константинов гласи: Колкото по-късно определим датата, толкова по-рано ще бъдат изборите. Ако ги бяхме определили преди 20 дена, можехме да кажем без никакви притеснения май догодина. Сега, както отлагаме и се запъваме като магаре на мост, избори може би предстоят края на есента, началото на зимата. Ако това се случи, ще поставим рекод – България за 1 година ще има 5 правителства. Започнахме годината с правителство на ГЕРБ, след това дойде служебният кабинет на Райков, сега управлява правителството на Орешарски, ако тръгнем към предсрочни избори ще имаме ново служебно правителство, и пето в резултат на изборите, ако са есента. Това не е хубав атестат, коментира Константинов.  

Изборите ще пресъздадат подобно статукво, но не заради Изборния кодекс. Пречи ни това, че традиционна десница в България няма. Защото сега десницата формално се представя от ГЕРБ, нали те са членове на ЕНП. Няма я традиционната десница и както гледам няма и да се появи. Михаил Константинов отправи критиката, че са тръгнали да правят десен блок, но Иван Костов се оттеглил, а е имало шансове десницата да се възроди. Други лидери се оттеглиха и се оказа, че се прави не десен блок, а реформаторски, който е тюрлю гювеч. Аз нещо не се сещам как този тюрлю гювеч ще привлече десните избиратели. В България реформаторски избиратели няма. Българският избирател се квалифицира или като ляв, или като десен, какъвто съм аз. Аз за кого ще гласувам, възмути се той.

Правят се различни блокове – един реформаторски около ДСБ, прави се сега блок около СДС, и НДСВ щяло да прави някакъв блок. Не стига че сме се попиляли достатъчно, ами правим и три десни блока. Затова, ако избързаме с изборите, ще бъдат с не много добри резултати. Но в момента управляващите правят всичко възможно да ги ускорят. Не го правят умишлено, просто не разбират какво става, или по-точно нямат желание да разберат. Просто много пари бяха инвестирани в тези избори и сега някои хора държат да си ги избият. Действителността не им харесва и те си живеят в тяхна си измислена. Хубав модел от биологията е щраусът – когато го преследват противници и ще го настигнат, той си зарива главата в пясъка и се успокоява и се чувства поне за малко щастлив, като не вижда.

Ако продължи да се упорства в тази ситуация, щетите върху управляващите ще бъдат доста големи, прогнозира Константинов. Само ДПС могат да бъдат сигурни и спокойни за своето участие в почти същия формат и в следващия парламент, заключи той.      
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 11631 |24.07.2013 А. Гълъбов за Фрогнюз: БСП избра пътя на Луканов . 46| 5337 |21.07.2013 М. Константинов: Изборният кодекс си е добър! . 38| 4943 |04.07.2013 М. Константинов: Ако се прегърнат ГЕРБ и БСП, рекетьорите са вън . 22| 6412 |03.07.2013 Цветлин Йовчев: Състоянието в МВР е по-лошо, околкото очаквах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads