Реклама / Ads
50| 7969 |07.05.2013 НОВИНИ

М. Константинов: Някои политици са истерясали

.
проф. Михаил Константинов
При някои данни методиката на ЦИК няма да работи, предупреди математикът. Това се обяснявало обаче само математически и тогава ЦИК трябвало да се произнесе.
 

Има някои политици, които са истерясали, заяви по БТВ математикът проф. Михаил Константинов. 

Копирните машини са въведени за добро, но хаосът който ще възпроизведат, ще е за лошо. Част от СИК няма да могат да спазят закона в тази му част. Предупреждавам да не се изнервят, там, където няма да могат да копират, няма да има копия, или пък ще спре тока. Изборните нарушения, които не определят резултата, не са мандатоопределящи, каза още Константинов. Отсъствието на копие от протокол не е такова нарушение. 

Проф. Константинов показа условно пет партии и мандатите по районите с техните номера. След това демонстриравъв втори район Бургас как се разпределят 14-те мандата като резултат от изпълнение на програмата въз основа на условни данни.

Накрая 240 мандата той раздели на процентите, предоставяни от социолозите. Първата партия ще има 102 мандата, преизчисли той. Втората - 76 и т.н. Константинов каза, че ще остави паролата, за да могат и водещите в нощта на изборите да изчислят мандатите според процентите. Този код не бил официалният код на ЦИК, но работел.

При някои числови данни методиката обаче няма да работи, предупреди той. Това се обяснявало обаче само математически и тогава ЦИК трябвало да се произнесе. Има случаи, при които методиката на ЦИК не работи, продължи той. Мандатите ще се изчислят, но разхвърлянето по райони може да не се състои. Самата методика е предвидила, че може да не работи и тогава ЦИК решава какво да предприеме, поясни математикът. Нека не драматизираме нещата, нека да не говорим за катастрофично предвиждане, призова той. Методиката от 2009 г. винаги работела.

Първите две партии започват да се приближават една към друга, но разликата остава, завърши Константинов. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5007 |02.05.2013 Плевнелиев: Политиците да не чакат Брюксел да им направи реформите . 35| 5836 |01.05.2013 М. Константинов: Драматични промени заради подслушванията засега няма . 17| 5127 |17.04.2013 Юлиан Вучков: Пълно е с провалени политици в листите . 51| 6526 |15.04.2013 Повечето най-нежелани политици ще участват в изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads