Реклама / Ads
7| 4881 |17.10.2011 НОВИНИ

Д-р Константинов обвини БЛС в предизборни спекулации

.
Д-р Стефан Константинов
Озадачен съм от нападките на председателя на Българския лекарски съюз, че промените в болничното финансиране и бюджета за здравеопазване се правят “на тъмно”. И това се случва само десет дни преди много важни избори в страната, коментира днес позицията на БЛС здравният министър д-р Стефан Константинов.
 

  

След като в петък съюзът излезе с позиция, че опитите му  да получи яснота за това как ще се финансират болниците догодина, са били отклонени, а здравният министър не се е отзовал на среща с лекарите, днес Константинов заяви, че кани Лекарския съюз на разговори този четвъртък, за да си изяснят позициите.

 

Здравният министър за пореден път обяви какви са намеренията му за промени в системата и добави, че има много  чернови, но нищо окончателно не е решено, затова се учудва на спекулациите, които се правят.

 

Константинов увери, че с финансовия министър Симеон Дянков, са си стиснали ръцете, че следващата година парите за здравеопазване няма да са със стотинка по-малко от тази година.

 

Няма промени в здравноосигурителният модел, а това означава, че хората плащат здравни вноски и тези, които са изрядни, ще ползват здравна помощ“, обясни министърът.


Той посочи, че преди време е проявил езикова неточност като е казал, че болниците ще са с фиксирани бюджети и едва ли няма да им се дава нищо над тях. По думите на Константинов бюджетите на болниците ще са гъвкави и ще зависят от количеството работа на болницата.

 

Здравният министър заяви, че иска “повече медицина в болниците и по-малко търговия, по-малко бюрокрация и лъжи“.

 

Според него до голяма степен виновни за проблемите в болниците са клиничните пътеки. Това мнение се споделя от всички лекари, с които се среща в страната. Затова е изненадан, че председателят на БЛС единствен не е разбрал какво иска Министерството на здравеопазването, подчерта Константинов.

 

Здравният министър съобщи още, че се обсъждат няколко варианта за това как ще се определя таксата за преглед при лекар, след като бъде отвързана от размера на минималната работна заплата, но не посочи какви кои са те.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 5480 |17.10.2011 М. Константинов: ДПС ще играе твърдо срещу ГЕРБ . 52| 8119 |12.10.2011 М. Константинов: Дебатът беше равностоен, Калфин изглеждаше по-устат и по-висок . 5| 4906 |05.10.2011 УЕФА обвини БФС в расизъм . 19| 5080 |16.09.2011 Ст. Константинов: Аз съм боец; не подавам оставка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads