Реклама / Ads
36| 4984 |23.02.2012 НОВИНИ

Константинов: Постът не ме интересува

.
Д-р Стефан Константинов
Ако държавата под натиск свали много цените на лекарствата, това може да накара фармацевтичните компании да се изтеглят от българския пазара, заяви в четвъртък пред Би Ти Ви здравният министър Стефан Константинов.
 

 

Той припомни, че преди време вече е имало такива случаи на компании, за които ценовата политика у нас не е изгодна и отказват да регистрират свои продукти, поради което липсват лекарства за пациентите. Той посочи, че компаниите предприемат такава стъпка, защото ниските цени им подбиват продажбите в други европейски страни, които реферират цените си с нашите.

 

Константинов обясни, че има няколко фактора, които оказват влияние върху цените на медикаментите, сред които са големината на пазара и ДДС ставката. У нас пазарът е малък, а ДДС едно от най-високите в ЕС.

 

В този и миналия мандат от Синята коалиция на няколко пъти предлагаха по-ниска ставка на ДДС върху лекарствата, но тя бе отхвърляна.

 

Константинов обясни, че цените на лекарствата без рецепта са определят на пазарен принцип, а цените на медикаментите, изписвани с рецепта, са държавно регулирани и при тях контролът е сериозен.

 

Според Константинов има възможности за намаление на цените на лекарствата, след като от тази година НЗОК вече има право да договаря отстъпки с фармацевтичните компании, което предстои да се случи.

 

Константинов коментира, че не разполага с данни за съществуването на ”здравен октопод”. ”Ако съм знаел, че има служител, облагодетелствал дадена фирма, щях да го махна. До момента няма ясни доказателства, има само твърдения, които се проверяват,” поясни той. 

 

Константинов заяви още, че е била постигната икономия от около 10 млн. лева след прехвърлянето на търговете за онколекарства от МЗ към болниците, въпреки, че при децентрализираните търгове, цените на някои лекарства са се качили.

 

Освен това той предостави данни за пазарния дял на фармацевтичните компании при търговете за лекарства, които показват, че ”Софарма трейдинг” и ”Рош” са с почти равни дялове.

 

Константинов не се страхува, че може да загуби поста си. Свикнал съм да стоя прав и столът не ме интересува, каза той.


По-късно парламентарната здравна комисия ще проведе изслушване по въпрса с цените на лекарсвата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6096 |21.02.2012 Ст. Константинов: Оставка се иска, ако човек лъже . 8| 5065 |18.01.2012 Германци се интересуват от концесии на български аерогари . 36| 5844 |21.12.2011 Б. Борисов: Не се интересувам от Атака! . 13| 4943 |21.11.2011 Сл. Бинев не се интересувал има ли любов в Атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads