Реклама / Ads
3| 4452 |24.02.2015 НОВИНИ

М. Константинов: Правомощията на президента няма да бъдат увеличени

.
Проф. Михаил Константинов Източник: Булфото
За да има задължително гласуване, трябва да се реши проблемът с избирателните списъци. Задължителното гласуване не би прекъснало порочната практика с присъствието на избиратели „фантоми“ в списъците.
 
Това коментира математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов пред „Фокус“.

„Задължителното гласуване естествено няма да реши този въпрос. По-скоро обратното – за да има задължително гласуване, трябва да се реши въпросът с избирателните списъци. Когато не се знае колко избиратели има и къде са те, как те ще бъдат накарани да гласуват задължително“, заяви проф. Константинов. Според него, за да се изчистят недоразуменията с избирателните списъци, не се изисква референдум.

„Списъците могат да се изчистят още сега, ако има минимум от добра политическа воля“, посочи експертът.

Що се отнася до референдум за промени в изборното законодателство – няма нищо лошо. Това са трите теми, които са предмет и на подписката на служебния премиер проф. Георги Близнашки. Нещо подобно ще бъде прието, още повече и ГЕРБ заявиха подобно желание “, допълни експертът.

Трябва обаче да се подходи внимателно и въпросите в евентуален референдум за промени в изборното законодателството да бъдат правилно формулирани, за да не се стига до недоразумения, подчерта проф. Константинов. Трябва да се изясни дали, ако избирателят не гласува, ще бъде санкциониран или обратното, ако упражни правото си на вот, ще бъде поощряван, коментира още проф. Михаил Константинов.

Проф. Михаил Константинов коментира и консултациите на президента с парламентарно представените партии и заяви, че това е положителна практика, но едва ли би довела до по-сериозни решения.

Президентът трябва да има право на законодателна инициатива, смята Константинов. В подкрепа на тезата си той припомни, че държавният глава се избира с много повече гласове от един депутат, който има законодателно право. Според проф. Константинов идеята за по-големи правомощия на президента няма да срещне подкрепа в парламента.

„Законодателната инициатива може да се даде, но засилване на отлагателното вето – едва ли. Третото нещо е право на президента да свиква референдум. От сега мога да ви кажа, че няма да му дадат това право, защото това съсредоточава огромна сила в ръцете на президента.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8326 |09.02.2015 Само във Фрог: Танковете са могли да дойдат и при президента Стоянов . 18| 7515 |06.02.2015 Проф.Константинов: Оглушително мълчание на министерството на замеделието за горите . 8| 5497 |05.02.2015 Проф. Константинов: Мафия на най-високи нива сече ужасяващо и незаконно . 13| 5682 |04.02.2015 Проф. Константинов: Дървената мафия ще ни удави, ако не я спрем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads