Реклама / Ads
11| 5153 |05.02.2011 НОВИНИ

Ст. Константинов: Свободната конкуренция в здравеопазването е неприложима днес

.
Стефан Константинов
Трябва да се категоризират болниците като цяло. Здравната карта показва къде са концентрирани болничните легла. Грипната епидемия бавно отминава.
 

Здравният министър обяви в предаването Седмицата по Дарик радио, че грипна епидемия няма вече в София, Плевен, Кюстендил, но все още има епидемия в Добрич. В голям процент грипът е свински, каза той. Имаше 400 000 опаковки антигрипни препарати, сега са останали наполовина. Те имат дълъг срок на годност. Нямаме някакви разчети за запаса, следващата година ще преценим, допълни гостът.

Константинов обясни, че в момента ние се сравняваме с Австрия, Франция по брой легла в болниците за населението. Досега сме били горе-долу в средата по брой легла. Здравната карта показва, че има места, където са концентрирани леглата. В Пловдив, например, са 8,33 на 1000, във Враца са 6,33, в Кърджали са 3,44 обаче. Броят на леглата е ориентир как да планираме здравеопазването, разясни здравният министър и допълни, че в големите градове има изключително много легла, там болничната помощ е по-голяма.

Няма как да се плаща да една и съща дейност различно, категоричен беше министърът. Ако някой направи болница в София, може и да не сключи договор със ЗК, тъй като трябва да се докаже, че тя е необходима, обясни той.

Министър Константинов обясни, че нашата Здравна карта за болниците има нива, които са в компетентност на отделенията, но трябвало да се замислим за ниво на компетентност на болниците като цяло – да се категоризират изцяло болниците.

Според Константинов неизползаемите терени на болниците трябва да се приватизират и парите да се използват за здравеопазване. Но тази идея все още е проект. Цели болници няма да се продават, този проблем не е дискутиран, категоричен беше той.

Електронната лична здравна карта трябва да се случи непременно в България, посочи министърът, но поясни, че тя ще служи като код в системата, но този код трябва да отвежда към пациентско досие, което не е извършено.

Заплащането по клиничните пътеки е повишено, каза Константинов. Средно бюджета на болничната помощ е увеличен, но по някои пътеки се очаква да минат по-малко хора.

Свободната конкуренция в здравеопазването е неприложима, тя трябва да е регулирана, заяви категорично министърът. Парите, които събираме са твърде малко, за да направим това. Частните фондове ще избират здравите, а старите и болните никой няма да ги иска. В момента още не сме готови за частни здравни фондове, каза той. 

Лекарските грешки са проблем за здравната система, но статистиката е относителна. Положението ни не е по-различно от другите страни, каза министърът. Този въпрос е много чувствителен за обществото. ГЕРБ не е имал специално поведение за Горна Оряховица. Вътрешният министър беше предизвикан да изнесе тези неща, обясни той. Мисля, че НС не е най-доброто място за решаване на конкретни казуси, категоричен беше Константинов.

България ще забрани тютюнопушенето през мандата на ГЕРБ, обяви гостът. 2012 г. е чудесна година, тази забрана да стане. Пушачите след една година от забраната, също я подкрепят, поясни министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6017 |31.01.2011 Константинов: НЗОК не може да е "държава в държавата" . 14| 4973 |31.01.2011 Ст. Константинов: Случаят от Г. Оряховица се размаза . 7| 5852 |22.01.2011 Ст. Константинов: Борисов е първият ми успех в здравната реформа . 0| 4877 |10.01.2011 Ст. Константинов: София няма да пламне от хепатит А

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads