Реклама / Ads
7| 5115 |23.06.2011 НОВИНИ

Конституция не пречи да имаме двуинстанционно правосъдие

.
Лазар Груев
Няма пречки в действащата сега Конституция, за да бъде въведено двуинстанционно правораздаване. Достатъчно е да бъдат направени съответните промени в НПК. Това каза председателят на Върховният касационен съд проф. Лазар Груев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС)днес.
 

Груев обясни, че след въвеждането на двуинстанционно правораздаване ще се облекчат съдилищата от наказателните дела. Това би било в интерес на по-бързото правораздаване, коментира той.

Когато преди много години се въвеждаше триинстанционното производство, аз казах, че в момент, в който Европа бяга от него като дявол от тамян, ние го въвеждаме, т.е. позицията ми още от тогава е, че това не е от пътищата за съкращаване на съдебния процес, заяви Груев.

Магистратът припомни, че преди, когато е било двуинстанционно производството, Върховният касационен съд (ВКС) е осъществял функцията по надзора за еднакво прилагане на законите от съдилищата, от една страна, и от друга страна, по пътя на надзора за законност да се проверяват правилните решения. Той обясни, че и сега част от делата се гледат на двуинстанционно производство и това ще доведе до рационализирането на процеса и влизането на Конституционния съд според него в истинската му конституционна функция на уеднаквяване на практиката и надзора за еднакво прилагане на закона.

Главният прокурор да не бъде член на Висшия съдебен съвет (ВСС), предложи на свой ред днес обвинител номер 1 Борис Велчев.

Вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова също каза, че е дошло време „да поговорим и за това имаме ли нужда вече от триинстанционно производство, което така или иначе залага въпроса за правосъдие по-дълго отколкото обикновено“.

След заседанието на Обществения съвет на 21 юни от неправителствени организации и Съюзът на съдиите, свикан от нея, стана ясно, че те са се обединили около тезата за необходимостта от промени в Конституцията. Маргарита Попова обясни, че една от темите, които ще се дискутира за такива промени е и тази за необходимостта от това делата да се решават окончателно, след като преминат през три съдебни инстанции. „Или да се върнем към модела на двуинстанционното производство. Има възможност за такава дискусия“, категорична бе тя.

Днес пред входа на Висшия съдебен съвет са се събрали десетина представители на движение „Антимафия - Бургас" с плакати, които протестират срещу дейността на съвета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5231 |21.06.2011 ДСБ сваля доверието към ВСС, иска промяна в Конституцията . 67| 6281 |20.06.2011 Младите в СДС: Имаме нужда от памет, не от паметник на лъжата . 114| 5165 |16.06.2011 БСП: След ГЕРБ ще имаме една отчаяна държава . 2| 5114 |01.06.2011 19 депутати ще „ремонтират” Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads