Реклама / Ads
1| 3980 |09.08.2019 НОВИНИ

БГ консулът в САЩ: Дали сме заявка да видим осиновените деца, но това зависи от съда

.
Децата са в добро състояние и на сигурно място. За тях се грижат социални работници. В добро състояние са. Имаме пълно съдействие от американските власти. Това каза по БТВ Иван Анчев-генерален консул в САЩ.
 

Две администрации на две държави са се намесили. В САЩ има много добро законодателство в защита на децата. Тяхната система дава някакви грешки. Това е тежък и неприятен случай. Разбрахме от медиите за него. Петте доклада на социалният работник от Вашингтон са били добри.  

Има разкази на очевидци от това малко градче. Ние сме дали заявка да имаме среща с децата. Това зависи от американския съд. Трябва да имаме предвид, че това са американски граждани. Нещата тръгват в своя административен улей.

 

Тепърва ще бъде установено отглеждането на осиновените българчета в САЩ. Докладите за следосиновителното наблюдение са говорели, че за децата се полагат добри грижи. Това заяви Милена Първанова, директор на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания"  по НТВ.

 

Припомняме, че вчера стана ясно, че две близначки българчета са намерени в окаяно състояние в "къща на ужасите" в САЩ. Заедно с тях още 8 деца са намерени болни и гладни. Родителите са арестувани, а по-късно пуснати под парична гаранция.

"Не смятам, че докладът е излъгал за отглеждането на децата. Дейността на социалните работници е под стриктният контрол на щатските и федерални власти. Очакваме допълнителна информация за планираните мерки за закрилата на децата и какво е състоянието им", допълни тя.

 

"Децата са добре интегрирани и приобщени към американското общество", коментира още Първанова. "Най-много са осиновените българчета в САЩ, Италия и Франция", разкри директорът на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания".  "Докладите сочат религиозната принадлежност на родителите и тя не е била притеснителна", завърши Милена Първанова.

 

Вече месец властите в щата Мисури се грижат за две осиновени преди 8 години българчета, над които е упражнявано домашно насилие от американските им родители.

Генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев заяви по телефона за БТВ, че е подал заявка за среща с тях, но поясни, че те са вече американски граждани и са под юрисдикцията на местното законодателство. След сигнал от съседи, родителите са арестувани. Случаят става известен в началото на юли. Едно от осиновените момичета е било във видимо лошо състояние и разказало пред съседи, че не е хранено от дълго време.

 

Според международните изисквания, в първите 2 години след осиновяването, България е получавала необходимия доклад от американските социални служби за състоянието на близначките. Според експертите децата са силно травмирани и ще им трябва време и доста работа с психолози и психотерапевти. Те са категорични обаче, че не бива да се слага клеймо на осиновяването, а да се промени законодателството ни.

 

Понеже осиновяването дава възможности, които иначе децата няма да получат. Разбира се, то е труден процес. Но имаме случаи на деца, които след над 10 години в приемни семейства в чужбина вече са открили талантите си в плувните спортове и като клавиристи в оркестри в Испания, обясни Нели Гатева Председател на Сдружение за посредничество при международно осиновяване.

 

Психологът Величка Дошева поясни, че получените травми на близначките са свързани най-вероятно с повторно отхвърляне, което се случва и на биологичните деца. Но те сега са в тийнейджърска възраст и ще трябва много работа с експерти, за да си върнат увереността като личности и за доверие към другите хора, заяви още тя.

 

Специалистите обясниха, че вероятно всичко се е случило поради някакви промени в семейството, смяна на местожителството или загуба на работа. Те са се преместили от голям в малък град, децата пък са били в домашна среда на обучение, затова е било трудно околните да забележат промени в техния външен вид и поведение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4181 |08.08.2019 МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Турция . 0| 3994 |08.08.2019 Американците от „къщата на ужасите“ дали изрядни документи за осиновяване на българчетата . 1| 4046 |06.08.2019 Съдът решава дали Ветко Арабаджиев ще излезе на свобода . 1| 4517 |03.08.2019 Тежка катастрофа край Пловдив, петима са пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads