Реклама / Ads
9| 5012 |12.02.2011 НОВИНИ

Контрабандата няма политическа окраска

.
В България покупателната способност е най-ниската в ЕС. България е сред 5-те страни-членки на ЕС с най-високо равнище на контрабанда. Пазарното проучване за потреблението на цигари без платени данъци показва следното: една от всеки три цигари, изпушени в България, е без платени данъци.
 

В процентно изражение това представлява 34% от общото потребление, казва за Труд Вержиния Джевелекова, мениджър “Корпоративни отношения” във “Филип Морис България” . За съпоставка с предишни години, потребление на незаконни цигари е било 17,6% през 2009 година и 14% през 2008 г. Трябва специално да отбележим, че 60% от тези цигари са с търговски марки, които не са регистрирани за продажба в България. За сравнение този процент е бил 32% през 2009 г. Искам да подчертая, че има тенденция на ръст на потреблението на цигари, които нямат легално продаван еквивалент в България.

Увеличаването на контрпабандата е резултат от комбинация от фактори, но ще спомена няколко основни причини. На първо място - рязкото увеличаване на акциза, което доведе до нарастване на цените на цигарите през 2010 г. средно от около 30%. В България покупателната способност е най-ниската в ЕС, изразена като съотношение между цените и БВП на глава от населението. Накратко казано, това драстично увеличение на цените бе силно почуствано от потребителите в България, посочва Джевелекова.

Друг важен фактор, свързан с нагласата на българските потребители към незаконните продукти. Изглежда те са склонни до голяма степен да приемат и да търсят контрабандните продукти. Всички знаем, че е необходима промяна в манталитета на обществото, но това е дълъг и труден процес. Затова ние сме убедени, че строгото прилагане на законите, съчетано с осъзнаване на проблема от обществото са от съществено значение в борбата с незаконната търговия с цигари.

Контрабандата е въпрос от национално значение - това е проблем за обществото, държавата и бизнеса и той няма политическа окраска. Изключително важно е държавните органи, индустрията и обществото да обединят усилията си в борбата с контрабандата и заедно да се противодейства срещу този сериозен проблем. Има някои безспорни мерки, които могат да бъдат взети. Може би най-важното е да се засили координацията сред всички компетентни държавни органи. Ние представихме резултатите от проучването в поредица от срещи с експерти от Министерството на финансите, Агенция „Митници", МВР, заместник главния прокурор. Направихме конкретни предложения за противодействие. Нашето впечатление и убеждение е, че правителството си дава сметка за значимостта на проблема. Оптимисти сме, че обявените в края на миналата годината резултати за размера на заловените незаконни цигари и за усилията на държавата са обещаващи и, че тези усилия ще продължат и през тази година, посочва за Труд мениджърката на Филип Морис за България.

Резултатите от нашето проучване показват, че България е сред 5-те страни-членки на ЕС с най-високо равнище на контрабанда заедно с Балтийските държави и Ирландия. Средният процент на незаконно търгувани цигари за ЕС е около 10-11%. Много държави от съюза също са изправени пред сериозни проблеми с контрабандата, не сме изолиран случай. Но пък сме оптимисти, че правителството ще покаже на ЕС и по-важното - на българското общество - че скоро битката с контрабандата ще бъде спечелена, каза Джевелекова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4864 |04.02.2011 Миков препитва Дянков за контрабандата; той не знае . 10| 4626 |29.01.2011 За Шенген има политическа игра . 9| 5290 |27.01.2011 Е. Василев: България си има политическа полиция . 2| 5507 |27.01.2011 Контрабандата на цигари е проблем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads