Реклама / Ads
5| 6175 |24.05.2012 НОВИНИ

Концентрация на 3-ки при трусовете: 333 пъти сме се люлели; най-силно в 3,30 часа

.
До края на седмицата би трябвало вече този процес на по-силни земетресения да затихне, но ще се регистрират стотици микроземетресения в продължение още най-малко на месец.
 

Общо 333 вторични труса са регистрирани след земетресението от 22 май до 5,00 часа тази сутрин, осведоми шефът на секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН Емил Ботев. За агенция Фокус той уточни, че в този брой се включват и всички микроземетресения, които не се усещат от хората. В Перник са усетени около 31 труса. Това са земетресения с магнитуд по-голям от 2-2,5 по скалата на Рихтер и по-чувствителните хора ги усещат.

За двата дни след силното земетресение са регистрирани общо четири труса с магнитуд 4, заедно със снощното. Тези земетресения с магнитуд над 4 вече са в състояние да предизвикват и някои неконструктивни дефекти по сградите. „Т.е. по-опасни земетресения от поредицата вторични трусове са само четири на брой. Последното беше тази нощ в 00,59 часа. То отново изкара Перник и Радомир на улицата”, каза Ботев.

Ботев казва, че в сравнение с други сеизмични зони тук силните земетресения са доста по-малко на брой и сеизмолозите се надяват само след три-четири дни силно да намалеят и вече да станат изключение земетресенията, които ще се усещат от хората. До края на седмицата би трябвало вече този процес на по-силни земетресения да затихне, но ние ще регистрираме тези стотици микроземетресения в продължение още най-малко на месец. За хората обаче това не би трябвало да има съществено значение, каза Ботев.

Днес премиерът Бойко Борисов ще има работна среща с директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. дфн. Николай Милошев, главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5521 |24.05.2012 Цв. Цветанов представи в холандския парламент работата на МВР . 18| 6678 |24.05.2012 Политици се вляха в шествието за 24 май, но не запяха . 11| 5706 |24.05.2012 Нов трус нощес, разреждал напрежението . 17| 17697 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads