Реклама / Ads
0| 5468 |04.04.2007 НОВИНИ

Концесионният договор със "Софийска вода" е неизгоден

.
“Софийска вода” е търговско дружество и основна негова цел е да печели пари. Задачата на ДКЕВР е да каже какъв е балансът между цена и инвестиции. Комисията трябва да каже срещу така заявените инвестиции каква цена на водата съответства.
 
Николай Желев, председател на Комисия по инженерна инфраструктура и водоснабдяване в Столичния общински съвет каза пред БНТ, че подписаният концесионен договор със “Софийска вода” е неизгоден и той ще бъде предоговорен. За София са необходими милиарди евро като инвестиция, за да бъде качеството на услугата на европейско ниво, подчерта Николай Желев. През последните две години инвестиционната програма намалява, защото нямаше актуализация на цените на водата и това е причината за исканото повишение. Хората плащат повече за намаляване на загубите по водопреносната мрежа. Разходите за намаляване на загубите формират по-голямата част от цената на водата, отколкото загубите. Намаляването на загубите няма да доведе до намаляване на цената в последствие, а ще доведе до запазване на ресурса, подчерта Иван Иванов, главен секретар на “Софийска вода” АД.
"Фрогнюз" напомня, че за минимален праг на цената на водата от 96 стотинки за кубически метър без ДДС настояха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от „Софийска вода” по време на обществено обсъждане на цената на ВиК-услугите в столицата. Според главния секретар на дружеството Иван Иванов това е минималната цена, при която „Софийска вода” ще може да изпълнява задълженията си. По време на обсъждането, представители на „Топлофикация – София” заплашиха, че ще спрат парното и топлата вода на Министерския съвет и на Министерство на финансите, ако заплатите на служителите им не бъдат увеличени с размера на инфлацията от 1998 г. насам. Оттогава в дружеството не са увеличавани заплатите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 81 |24.04.2024 Израелски медии: Има готовност за изпращане на войски в Рафах . 0| 151 |24.04.2024 Бившият министър Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на част от пенсионерите . 0| 193 |24.04.2024 Лекарите в "Пирогов" ще взимат със 7 % по-високи заплати, сестрите и лаборантите - с 12 % . 0| 298 |24.04.2024 "Като на Марс": Оранжева прашна мъгла от Сахара покри Атина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads