Реклама / Ads
0| 6085 |09.09.2010 НОВИНИ

Корабът "Панега" свободен, всички българи - живи и здрави

.
Корабът "Панега" с 15 българи на борда е бил освободен след четири месеца плен на сомалийските пирати. Вестта за освобождението съобщи от Варна лично премиерът Бойко Борисов.
 

Танкерът на БМФ бе похитен в Аденския залив на 11 май.

Премиерът съобщи още, че всички българи са живи и здрави и се очаква да пристигнат със специален полет, който той лично е разпоредил, около 15 септември.

От БМФ уточниха, че в 11:00 часа в четвъртък капитанът и екипажът са поели контрола над съда след напускането на пиратите. Един от моряците леко е пострадал, но се възстановявал. Корабът е в добро състояние и е на път към безопасно пристанище. Отношението на пиратите към екипажа било прилично и поносимо.

"Специални благодарности за съдействието за успешното провеждане на преговорите и осъществяване на самата операция ръководството на БМФ изказва на министър-председателя Бойко Борисов и на Министерството на външните работи в лицето на министър Николай Младенов”, заявиха още от БМФ.

Тази година бяха освободени други два кораба с български моряци на борда - британският химически танкер "Сейнт Джеймс Парк” с петима българи в екипажа, и автовозът "Ейшън глори" с осем българи.

Преговорите с пиратите се водят от корабособствениците, като обикновено не се коментира гласно дали за освобождаването на съдовете са платени откупи и колко.

От БМФ съобщиха, че няма да бъде предоставена никаква информация и около освобождаването на "Панега", тъй като това може да застраши живота на моряци, които още са в плен или биха могли да попаднат в бъдеще.

Съобщението за освобождението на "Панега" стана на фона на друго от по-ранните часове в четвъртък, че на борда на германския товарен кораб "Магелан стар", отвлечен също от пирати, е имало и български моряк. Външното министерство обаче опроверга съобщението, разпространено първоначално от чужди медии.

Кризисният център на министерството се свързал с партньорските центрове в страните членки от ЕС, с командването на операция "Аталанта", както и със собственика на кораба и установил, че не е имало съгражданин на борда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5049 |09.09.2010 Уорлик: България е важна за САЩ . 0| 6234 |09.09.2010 Похитеният кораб свободен, няма българин в екипажа му . 10| 4941 |08.09.2010 ДПС прати България на съд в Страсбург . 4| 5343 |07.09.2010 НЦИОМ: 49% от българите одобряват детските градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads