Реклама / Ads
19| 6188 |27.12.2013 НОВИНИ

Коритаров: Доган даде формула за кризата в своя доклад

.
Георги Коритаров
Колкото повече дни на протест минават, толкова повече си мисля, че този протест има идеята да провокира политическия елит на България. Летвата, която поставя протестът, е все по-висока. Този елит трябва да помисли за разработване на ново качество на политиката.
 

Това каза журналистът Георги Коритаров в сутрешния блок на bTV.

Политическото събитие през отминаващата си 2013 г., направило на Коритаров най-голямо впечатление е докладът на Ахмед Доган на 8-та конференция на ДПС. За съжаление той беше засенчен от опита за покушение срещу него. Коритаров обвини политиците, че са пропуснали да го прочетат и анализират внимателно.

В този доклад Ахмед Доган обясни много добре формулата на кризата, която ни е обхванала. В него имаше призив за дебат и откритост в политиката. Този доклад надхвърля границите на политическата криза. Протестиращите днес са този сегмент на българското общество, което иска нещо ново. В момента наблюдаваме екранизация на доклада на Ахмед Доган, в специфична част от доклада са изведените от него формули за кризата. Докладът е анализът на една ситуация как трябва да предхожда политическото поведение, обясни Коритаров.

Задкулисието не се дължи само на назначението на Делян Пеевски. Задкулисието се крие във факта, че БСП и ДПС подкрепиха правителство без да има коалиционно споразумение. Коалиционното споразумение означава открити карти, ясни политически ангажименти. В момента такова нещо липсва в България, категоричен беше журналистът.

ГЕРБ се върнаха в парламента в най-нелогичния момент и с най-нелогичното обяснение, а именно, че Брюксел им се е скарал. Напротив. ГЕРБ трябваше да обяснят на Брюксел, че в момента в българския политически живот има задкулисие. ГЕРБ и десницата имат нужда от политическо време, за да озрее обществото за идеята, че те са алтернатива на правителството на Пламен Орешарски.

България днес има нужда от отказ от политиката на популистките обещания. Трябва да се вложи нова философия в политическия модел, смята Коритаров. В България имаме нужда от нов, ясен и разбираем политически език. Трябва нов обществен договор.

Политическата класа и гражданското общество са разделени от преградите пред парламента. Смисълът на протеста е да покаже, че колкото по-бързо паднат тези прегради, толкова по-стабилно ще е обществото, завърши Коритаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6254 |22.12.2013 Борисов: Доган като Реал Мадрид - абсолютен шампион . 19| 5651 |13.12.2013 Божидар Димитров: Неоосманизмът е станал настолна книга на Ердоган . 23| 9436 |12.12.2013 Алекс Алексиев за речта на Ердоган: Открита заплаха за България . 65| 8254 |12.12.2013 Бойко Борисов: Доган командва държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads