Реклама / Ads
63| 13989 |24.02.2014 НОВИНИ

Коритаров: Русия може да смачка Украйна, ако пожелае

.
Георги Коритаров
В момента има красически признаци на анархия. няма президент, има парламент, който взима някакви решения, но не се знае дали те могат да се разпространят като суверенитет навсякъде в Украйна. В Крим настроенията са особено показателни, това е специфично сталинско наследство.
 

Не изключвам варианта Украйна да се федерализира, каза по БТВ журналистът Георги Коритаров. Украйна не е толкова разцепена, колкото ни я представяха, коментира политологът Евгений Дайнов. Ако новата власт не започне веднага действия, ако не си даде сметка за настроенията, има ли сепаратистки, положението е сложно, смята той.

И с Янукович, и без него Украйна има едни и същи проблеми, смята Коритаров. И без Янукович, който в момента е в неизвестност и не контролира страната, поне привидно, настроенията в страната си остават, особено в рускоезичните райони. Те са заложени при създаването на Украйна като държава. Не се ли съхранят базисни принципи на демокрацията, тръгне ли се на вариант да се отнеме статута на руския език като регионален, забрана на партии като КП и Партията на регионите, това допълнително ще дестабилизира Украйна.

В момента Янукович замита следите на собствените си безобразия, смята Дайнов. Въпросът тук е да се даде сметка какво предстои  - а предстои да се градят нация, общество, икономика и суверенна държава, както и крайно болезнено откачане от Русия. Предстои да се каже на хората - Ние победихме, но следващата зима ще е гландна, смята Дайнов.

Украйна практически е пред фалит, констатира Коритаров. Русия има достатъчно лостове да притисне Украйна и да я смачка, ако пожелае. Украйна преживя емоционална победа от отстраняването на Янукович. Прагматичният процес за присъединяване къв ЕС обаче е дълъг, смята той.

България винаги ще бъде коварно важна за Русия, каза още Коритаров. Тепърва Украйна ще става огромен проблем за ЕС. Дали ЕС е готов да тегли Украйна, е дълъг процес. Ще се приложи ли политическо решение за присъединяване на Украйна, запита Коритаров и добави, че се съмнява Брюксел да е готов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6384 |23.02.2014 Валери Симеонов: Хафъзов не може да се похвали с интелект . 8| 6273 |23.02.2014 Коритаров: ДПС ни втълпява, че те са единствената либерална демократична партия . 67| 6080 |22.02.2014 Борисов: Никой не може да ме убеди, че Цветанов е виновен . 27| 8500 |21.02.2014 Посланик Пламен Грозданов: Русия няма да се откаже Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads