Реклама / Ads
4| 5686 |04.07.2017 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Борисов изпуска нещата от контрол

.
Точно днес се навършват 2 месеца от избирането на правителството. Нашето впечатление е, че Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. Държавата ежедневно се раздира от скандали и то създадени от управляващите. Заглавието на тези два месеца е: нестабилност и корупция, се казва в изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова.
 
Ето и останалата част от изявлението:

"...Все още правителството няма управленска програма. Започнаха с корупционни скандали, които и до днес продължават. Имахме министър, назначен за 24 часа и уволнен заради съмнения за корупция. Имаме обвинения от прокуратурата по отношение на строителството на пътища в АПИ. Случаят НДК и взаимни обвинения от управляващите за съмнения за корупция. Имаме нестабилност и разделение, език на омраза и разделение на обществото ни на едни групи срещу други. Опозицията в парламента е наричана „убийци“. МВР-заплати срещу учителски заплати – противопоставяне на едно съсловие на друго, което за нас е абсолютно неприемливо. Започват протести – на майките с деца с увреждания, лекарите, МВР. Това показва нестабилност и напрежение в обществото. За съжаление отвориха и тежка война в институциите с комисията анти-Радев. На фона на всичко това възникна и конфликтът в Асеновград, където една общност застава срещу друга. Улисани в тези ежедневни скандали, тихомълком не се забеляза, че взеха нов заем от близо 400 млн.лв., увеличиха се цени на парно, ток, Топлофикация, административни такси в съдилищата. Вместо след изборите да се внесе сигурност, стабилност и да се гарантира развитие-  нестабилността се задълбочава.
Искаме държавата да се стабилизира, председателството да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората, а не скандал след скандал да затискат обществото. Днес лекарите стачкуват заради поредното насилие над лекар. Ние депутатите си свършихме работата и в НК насилието над лекар вече е престъпление. Очакваме изпълнителната и съдебната власт да действат. Искаме бързо производство и ефективни присъди за такива хора.
Второ, заиграха се много лошо с тема сигурност. Вместо да се правят на доброто и лошото ченге- Борисов и Цветанов, както президентът Радев каза, да вземат да си свършат работа. Стига с този ПР и празни думи. А тя е следната – на КСНС решихме, че до 30.06 – срок, който изтече, правителството трябва да представи конкретни планове за следното: попълване на недостига от личен състав в сектор „Сигурност“; мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж; план за ускорена реализация на проектите за модернизация. Днес пускаме писмо до президента Радев, с което го питаме има ли постъпила в президентската институция информация за конкретни планове, така, както изискваше нашето съгласие по време на КСНС. Впечатлението ни е, че нещата, които трябваше да свършат до 20.06, не са направени, имаме такъв отговор от президентството. Вероятно и тези, които трябваше да свършат до 30.06, не са направени. А по тема „Сигурност“ се изискват конкретни действия. Не приказки и анкетни комисии срещу президента Радев, които наистина ни вкарват в тежка война между институциите.
 

Категорично не приемаме опитите да се прехвърли вината и отговорността само върху кмета на Асеновград. Проблемите, които там има, са национални и не са за пръв път. Да припомним Катуница, Гърмен, а сега и Асеновград. До мен седи Владимир Москов – шест мандата кмета, с достатъчен опит в местната власт, за да знаем, че сам кмет, без национална политика по тези въпроси, няма как да се справи. Заставаме категорично зад Емил Караиванов и не приемаме само той да носи отговорност за това, което се случи. Насилието не е решило нито един проблем, а само ги задълбочава. Не е това начинът да се действа в тези случаи. Но този случай показва, че когато няма държава и институциите не са си на мястото, и не реагират, народът се самоорганизира. За нас решението се състои в две думи, които имат съдържание и действие – справедливост и правила. Без да настройвам една общност от български граждани срещу други, все пак правилата и законите в България да важат за всички еднакво и всички да ги спазват еднакво. Не е справедливо едни да са изрядни, да си изпълняват и правата, и задълженията, а другите да разчитат само на права.
 
Днес видях, че г-н Борисов е коментирал темата образование – всяко дете трябва да учи и да излезе научено от училище. Няма как само с увеличение на учителските заплати, което ние приветстваме и подкрепихме, това да се случи. Няма как- тези деца от ромските махали, само с това да станат изучени. Затова ги питаме- защо не искат финансирането, което отнеха от държавните и общинските училища и го дадоха на частните колежи, да се върне обратно там. Масово българските деца не могат да си позволят да учат в частни колежи. Нека да седнем и да видим какво, освен учителските заплати, може да доведе до крайния ефект – децата освен да учат, да бъдат и образовани. Делегираните бюджети свършиха ли си работата или можем да ги отменим? Излизайки от проблема в Асеновград, искам да кажа, че трябва национална политика, а не един кмет да си решава сам. Национална политика по образование, работа, социални услуги. Затова призоваваме- всички да се организираме, да се обединим и да започнем да решаваме този проблем последователно. Иначе днес ще е Асеновград, утре ще е някъде другаде.
За бедствията, които се случиха в Самоков. Заставаме зад кмета Владимир Георгиев, който е от БСП. И не само зад него, а зад всички общини, които пострадаха, но в Самоков е най-тежко. Настояваме от фонд „Бедствия и аварии“ да се помогне на тези общини. Да не се отговаря, че фондът е изчерпан и няма начин да се помага. Сами кметовете няма как да се справят в тази неволя и за хората, които са пострадали най ни боли и искаме държавата да влезе в ролята си да помогне."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5150 |04.07.2017 Борисов: Образованието е приоритет на това правителство . 0| 7170 |03.07.2017 Политолог за срещата Радев-Борисов: Театър с елементи на фарс . 4| 8869 |03.07.2017 Първан Симеонов: Цветанов ще „удря” Радев, а Борисов ще помирява като "добро ченге" . 7| 12058 |30.06.2017 Атанас Атанасов: Борисов е на финала, влизаме от скандал в скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads