Реклама / Ads
3| 4130 |24.01.2017 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Години говорим за децентрализация. Да я направим

.
Корнелия Нинова
Нито едно управление не може да се справи добре без подкрепата и взаимодействие с местната власт, защото именно тя е до реалните проблеми в страната. Години правителствата са водиха диалог с вас – кметовете и показваха отношение, но проблемите ви остават и задълбочават.
 
Целта на нашия проект, който предлагаме е да намерим реални решения на реални въпроси, а не политическо предизборно говорене с обещания. Наистина да очертаем няколко наболели проблема и да търсим реални решения. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на дискусия с кметове на левицата, на която бе представено предложение за реализиране на политики в сектор „Местна власт”. „Години наред си говорим за децентрализация. Да намерим начин да я направим”, категорична бе тя.

Да спрем да търсим отговорност от кметове, ако не са финансирани

Нинова сподели идеи за политики на експертите от БСП, които могат да спомогнат представителите на местната власт. Една от тях е процент отстъпен данък от доходите на физическите лица. Като минус Нинова отчете фактът, че големите населени места ще получат повече от отстъпения данък за сметка на по-малките. „Големите цели са да намалим диспропорциите на различните по големина населени места и да решаваме реалните проблеми на хората в общините”, категорична бе Нинова. „Трябва да се спре да се търси отговорност на кметовете, ако не са били финансирани. Такъв пример беше с прехвърлянето на професионалните гимназии на общините. Казваме, че имаме нужда от професионални кадри, но даваме гимназиите на общините без да са получили финансов ресурс да ги издържат. Това крие опасност от закриването им поради липсата на пари в общините”.

Създаване на фонд „Индустрия” с 500 милиона за стимулиране на производство

Нинова сподели, че в програмата на БСП има други мерки, които се отнасят до живота и стандарта в общините. „Възнамеряваме да създадем фонд „Индустрия”, да заделим от бюджета 500 милиона лева за него, които да бъдат насочени към общините за проектно кандидатстване за разкриване на производство. Голямата цел е - работни места и да се спре демографската катастрофа в малките населени места. Освен това, за да задържим младите хора предвиждаме опрощаване на лихвите по кредит за първо жилище, ако е до 150 000 лева. Предвиждаме още да се възстановяват по 50 лева от данъка на всеки родител за всяко дете”, посочи още Нинова част от мерките на левицата, които ще се отразят положително към развитието на общините. „Имаме и далечна цел - да постигнем чрез приемственост със следващите правителства – ръст от 8 милиона българи. Народът се топи и ако не си поставим тази цел нищо друго няма значение. Както и да няма българин под прага на бедност.

Край с концентрацията на земеделски субсидии в няколко производители

След като много кметове споделиха, че голяма част от земеделските субсидии отиват в ръцете само на няколко производители, Корнелия Нинова сподели, че има заложена програмна идея в платформата на левицата, да се определи таван на субсидиите, така че те да не бъдат концентрирани само в ръцете на едни и същи производители а да има разпределение на средствата.

На дискусията беше отбелязано, че общини осигуряват около 80% от всички дейности в услуга на гражданите с едва 15% от публичните финанси, докато другите европейски общини разполагат средно с 35% от тях. Беше отчетен и фактът, че се утвърди порочната практика държавата да прехвърля дейности на общини, без да осигурява необходимите финанси, както и че се задълбочават все повече междурегионалните различия, не се формират политики, гарантиращи условия за балансирано и устойчиво развитие на регионите.

Насочване на средства към общини със силен демографски срив

Отчетено беше, че основната задача на БСП е намаляване на вътрешнорегионалните различия в социалното и териториалното развитие и осигуряване на условия за ускорен икономически растеж и високо ниво на заетост. Беше предложено програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, която стартира в предното правителство с 500 милиона лева, да продължи с ресурс до 1 млрд. лева. Да се насочат средства и към общини със силен демографски срив с конкретни дейности. Беше предложено пред кметовете и увеличаване на целевата субсидия за капиталови разходи от 142 000 през 2016 г. на 170 000 лв. за 2017 г., т.е. с 12%. Беше отчетено, че общините трябва да оптимизират и направят по-ефективна и печеливша своята стопанска дейност, генерираща повече приходи за финансиране на общинските дейности и икономия на средства. Общинските предприятия имат по-евтина издръжка от тази, на търговските дружества.

Предложенията на левицата бяха представени от кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов. Освен кметове от левицата на срещата присъстваха и редица експерти, сред които проф. Дончо Конакчиев, преподавател по икономика, проф Параскев Петров, преподавател геолог, Милка Христова, зам.-председател на СОС и общински .
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3739 |23.01.2017 НИМ получи като дарение Евангелие на близо 400 години . 7| 4993 |22.01.2017 Корнелия Нинова към Румен Радев: Гордея се с теб и знам, че ще бъдеш достоен президент . 18| 5860 |21.01.2017 Корнелия Нинова: Целта на БСП е 8 милиона българи и нито един от тях под прага на бедността . 25| 5267 |21.01.2017 Нинова: Изправени сме пред спиране на еврофондовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads