Реклама / Ads
3| 3901 |28.04.2017 НОВИНИ

Корнелия Нинова иска обща българска позиция за Македония

.
„Ние лесно слагаме разделителни линии, но точно днес става въпрос за нещо, което стои над нас – националната сигурност на родината ни. Всички декларирахме готовност за национално съгласие, когато става въпрос за България. Нека видим сега- дали тези думи могат да преминат в действия и да поставим на първо място и над себе си отечеството.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по повод събитията в съседна Македония и предложи да се приеме обща българска позиция, подкрепена от всички парламентарни групи.
 

В отговор председателят на НС Димитър Главчев свиква извънреден председателски съвет.    

 

Корнелия Нинова предложи  позиция:

 

 

Декларация

на Народното събрание на Република България

 

Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на вътрешнополитическата криза в Република Македония.

Нахлуването в сградата на парламента в Скопие и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Това е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

 

Очакваме президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане на полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

 

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират политическата криза до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

 

България е готова в рамките на предстоящото си председателството на Съвета на ЕС да работи за ускоряване на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4150 |27.04.2017 НЕК иска по-скъп ток от 1 юли . 2| 3840 |27.04.2017 Д-р Павлова: БЛС ще иска актуализация на бюджет 2017 . 1| 3907 |27.04.2017 Нинова: Коалиционното споразумение залага нестабилност в страната . 4| 3924 |27.04.2017 Нинова не иска да е смокинов лист на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads