Реклама / Ads
12| 5352 |24.01.2020 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Кризата днес не е природно, а управленско бедствие

.
Кризата пряко засяга живота и здравето на българските граждани, заяви Корнелия Нинова в парламента. Водната криза вече не била само в Перник, но и в други населени места. Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие, категорична бе тя.
 

Имало нормативен и институционален хаос в политиката по околната среда. В Перник обществото видяло как се прехвърля отговорност между институциите.


500 хиляди са на режим на вода, недоволна е Нинова. На челно място сме по мръсен въздух. 15 хиляди души умират преждевременно заради мръсен въздух, сочи справка, представена от нея. 735 000 тона боклук сме внесли от трети страни за пет години. Пет тона са болничен боклук. За вноса от ЕС нямало данни.


Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище, обяви лидерът на БСП. Загубата на вода е над 61%, а на места достига и 80%. В същото време водата е поскъпнала три пъти. "Къде отидоха парите, събрани от хората?", пита Нинова и недоумява защо не е ремонтирана ВиК мрежата.

 

Левите искат отговор и защо в такова състоянието на язовирите. Повече плащаме за такса смет от белгийците и англичаните, стана ясно от коментара й. Социалистите виждат в управлението на екологията у нас корупция, безхаберие. Умни, мъдри, експертни решения трябвало за Перник. Премиерът пак допускал грешки, като обещавал, че ще се реши кризата за 45 дни. Нека калинките да замълчат в този момент и да говорят експертите, призова Корнелия Нинова.


"Белмекен" не бил решение, защото ако му намалеят водите, това било заплаха за енергийната система на страната. Нямало кой да плати водата до Перник, защото ВиК-Перник е във фактически фалит.

 

Рисковете не са в природата, правителството на Борисов е риск за България, каза Нинова и допълни, че оставането му на власт е заплаха за страната.

Намираме се в политическо бедствие. Това заяви и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Кризата в Перник била резултат от десетгодишно некадърно управление на ГЕРБ по думите му. Заради инстинкта си за самосъхранение властта направила бързи персонални промени. Проблемите ще се задълбочават, прогнозира той. Нещата се влошават и не се подобряват, държавата е в колапс, отсече Карадайъ.

За него властта проявява невежество и безхаберие. Днешното управляващо мнозинство нанася вреда на здравето и живота на хората, на демокрацията и държавността. Важни са политическите и управленските поуки, каза още лидерът на ДПС. По мнението му властта за управляващите е самоцел. Правителството предлагало палеативни мерки, които не били решение.

 

Припомняме, в края на декември БСП обявиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов в областта на политиката на околната среда и водите. Причините са водната криза в Перник и горенето на италиански боклук у нас.

 

Миналата седмица БСП получиха подкрепата на ДПС в парламента, от "Воля" заявиха, че ще обмислят предложението за подкрепа. Разговори с независими депутатите официално не са водени. След това социалистите обявиха, че ще търсят и извънпарламентарна подкрепа за вота си, като получиха такава от АБВ и Движение 21.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4599 |23.01.2020 Първан Симеонов: Има абстрактно искане за промяна на управлението след кризата в Перник . 3| 5989 |22.01.2020 Валя Ахчиева: Топката за кризата в Перник отива към МРРБ . 5| 5951 |22.01.2020 Само във Фрог: Въпреки кризата, автомивките в Перник работят с пълна сила . 11| 4535 |21.01.2020 Нинова: Вотът има смисъл, решението за ВиК-холдинга е паническо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads