Реклама / Ads
88| 6381 |14.09.2013 НОВИНИ

Корнелия Нинова: За да няма бедни, трябва работеща икономика

.
Източник: Булфото
В дневният ред на БСП за новия парламентарен сезон, основните приоритети са насочени в направления, засягащи Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България, в който се изразяват политиките на правителството в областта на здравеопазването, развитието на производството, работните места, политиката за доходите и пенсиите.
 
Ще се акцентира и върху пакета за антимонополни закони, Закона за защита на потребителите, Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки, Закона за горите и други. Не на последно място, БСП ще акцентира и върху Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Корнелия Нинова в ефира на Дарик радио. Тя обясни, че през стоте дни на управление на кабинета "Орешарски" се наблюдават основно две направления, а именно социално и икономическо. "Всяка теза, твърдяща, че има неизпълнение в социалната сфера, е абсолютно несъстоятелна", подчерта социалистката. По думите и за изминалите сто дни са се увеличили обезщетенията за отглеждане на едно дете от 240 на 310 лева, като увеличението се изразява в 17 млн. лева от бюджета.

"Увеличихме и средствата за първокласниците, което струва на държавата 5 млн. лева. Подпомогнаха се и социално слабите, както и децата с увреждания", посочи Нинова и допълни, че са направени и промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. "Те вече имат възможност да получат от държавата 6 месечни заплати под формата на обезщетение, като всяка една от тях не трябва да надвишава хиляда лева", обясни тя. Били са направени също и промени в една много важна за обществото област - енергетиката.

"Важна промяна, която кабинета успя да направи, е да намали цената на тока с 5 процента, докато обществото очакваше поредното увеличение, което можеше да достигне 40 процента", подчерта зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя обясни, че от БСП никога не се е твърдяло, че ще има увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, по средата на годината в бюджет, в който са заложени параметри на Симеон Дянков. "Винаги сме твърдели, че това ще стане от началото на 2014 г. Мога да заявя, че това е много сериозна работа в социалната сфера и то само за сто дни управление на кабинета", подчерта Корнелия Нинова.

По думите й правителството е успяло да прокара и пакет закони, свързани с младежката безработица - 71 хиляди млади безработни до 21 години, ще получат шанс за първо работно място, с помощ от държавата, обясни депутатът. Според нея е важно да се отбележи, че за да има социална политика, трябва да има и работеща икономика. "Първият сигнал за това е, че държавата от тук нататък ще си плаща задълженията. По думите й задържането на плащания към бизнеса е фактор, успял да вкара в цикличност кризата и да я задълбочи. "Успяхме да платим на бизнеса.

Само за юли възстановеното ДДС е 500 млн. лв. От тук нататък предстоят дългосрочните ни мерки към бизнеса. Например промени в ЗОП, където ще се цели разбиване на монопола на компаниите. Не може 98 процента от поръчките да се взимат от 2 процента от фирмите в България", обясни Нинова. По отношение обезщетенията за работниците при фалит на предприятието, тя обясни, че те се осигуряват от Държания гаранционен фонд за обезщетение на работници при фалит и в него има над 200 млн. лв. на работодатели.

"Досега тези пари не са били употребявани от ГЕРБ, защото Симеон Дянков ги причисляваше към резерва, за да си поддържа ниския дефицит. А тези пари са предназначени единствено за работници, когато предприятието им фалира", посочи Нинова. По темата пенсии, Корнелия Нинова подчерта, че идеята предложена от КБ, е била да бъде въведено швейцарското правило от януари 2014 г. "Ние не се отказваме от тази позиция и това ще бъде факт. В момента в тристранният съвет се обсъжда още увеличението от 310 лв. на 330 или на 340 лева на минималната работна заплата в страната", отбеляза Нинова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6827 |14.09.2013 Няма заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци . 21| 6080 |14.09.2013 Даниел Вълчев: БСП няма да направи никакви реформи . 38| 5429 |13.09.2013 Орешарски: Няма реформи за 100 дни . 36| 5419 |13.09.2013 Йовчев, категоричен: Няма полицейска репресия спрямо протестиращите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads