Реклама / Ads
14| 9419 |28.05.2011 НОВИНИ

Корнелия Нинова пак плаче за Булгартабак

.
Корнелия Нинова
От приватизацията на Булгартабак ще загубят държавата, самото дружество, производството на български цигари, както и самите тютюнопроизводители. В условията на договора за купувачите на дружеството няма залегнал ангажимент да произвеждат български марки цигари.
 

Целите, които са поставени при приватизацията на „Булгартабак”, няма да бъдат постигнати, каза на пресконференция в Благоевград депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Нинова посочи, че според конкурсната документация трябва да се осигурят максимални постъпления в държавния бюджет от приватизацията на „Булгартабак”, но всъщност ще се продаде възможно най-евтино. Министър Трайчо Трайков каза, че се гони цена от 100 млн евро. Това е ниска цена за „Булгартабак”. Само в сметките им има 134 млн лв, балансовата стойност на активите е 195 млн. лв., каза тя и цитира изказване на директора на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, според което става ясно, че цената не е водещ критерий. Като друг обезпокоителен факт при приватизацията на дружеството депутатката посочи, че не се гарантират сериозни инвестиции в бъдеще, за да се модернизира и да се развие Булгартабак.

В конкурсната документация има залегнало условие за запазване на предмета и дейността. Интересни обаче са тълкуванията на предмета на дейност на „Булгартабак”, които се правят от управляващите. Многократно е споменавано, че ще се запази изкупуването на тютюн, но основната дейност на дружеството е производството на цигари. А в условията за купувачите на дружеството няма залегнал ангажимент да произвеждат български марки цигари, категорична бе Нинова.

Според нея най-популисткото и най-голямата манипулация при приватизацията на „Булгартабак” е, че с най-висока тежест се обвързва изискването за запазване и развитие на дружеството в конкурентна среда. 60 от 100 точки се дават на кандидат, който поеме ангажимент за изкупуване на български тютюн за следващите 5 години.Твърдението, че проблемите на тютюнопроизводителите се решават с намирането на купувач на тютюна им, не е истина. Проблемът не е в купувача, а в цената. Никъде не се споменава за нейния размер, посочи Нинова.

Тя бе категорична, че по този начин правителството иска да се оправдае пред тютюнопроизводителите и да не им гарантира полагащите им се доплащания. Като друг обезпокоителен факт тя посочи, че обезпечението, което купувачът ще даде за задължението си да изкупува тютюна ще бъдат машините и сградите на „Булгартабак”. Нинова определи това като абсурд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5674 |27.05.2011 Приватизацията на "Булгартабак" пред провал . 5| 5352 |11.05.2011 Цветан Василев се прицели и в "Булгартабак" . 14| 5058 |11.05.2011 Христо Друмев пак плаче за поста си в НДК . 58| 4906 |24.04.2011 К. Нинова: Борисов е безотговорен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads