Реклама / Ads
12| 4629 |09.10.2020 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Протестите и оценката на Европа трябва да се реализират в промяна

.
Корнелия Нинова
Изборът на председател на ЦИК не е просто едно кадрово решение. То е елемент от цялостен процес за провеждане на прозрачни и честни избори. След Изборния кодекс, който приехте вчера, много хора имат съмнение в това дали изборите ще бъдат прозрачни и честни. Днес задавам на г-н Андреев конкретни въпроси, които интересуват много българи, на които държим тук сега да отговори.
 

Първо, вчера правите изказване, че Изборният кодекс, който прие мнозинството, не е пълен, не дава възможност ЦИК да организира изборите и очаквате нови промени в Изборния кодекс. Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа. Ние сме народни представители, ако ЦИК като орган има нужда от нещо, за да ви гарантираме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете от какво имате нужда, а не просто завоалирано да казвате „Ами кодексът не е добър, ние ще видим какво ще направим.“ Но ясно кажете, че мнозинството прие неприложим изборен кодекс и това ви спира да организирате честни и прозрачни избори. Ако имате характер, го кажете.

 

Второ, машините. Колко машини точно ще вземе ЦИК? При това решение за бюлетина, хартиена и машинно гласуване, ми кажете от колко машини имате нужда, за да изпълните закона?

 

Трето, тези машини ще ги наемате ли или ще ги купувате? Четвърто, колко ще струва това на българския бюджет? И къде са осигурени тези пари в българския бюджет, защото в официалния бюджет ги няма? Дали ще бъдат осигурени с постановление на Министерски съвет, дали с актуализация на бюджета, но някой ясно и категорично да го каже. Кога ще стартирате процеса за машините? Наемане или купуване, сертифициране. Кога? Остава малко време до изборите, което е скъпо, и ако вие не сте готови да стартирате веднага този процес, то обричате честността на изборите.
Уважаеми народни представители, честните и прозрачни избори изискват поне 3 неща – първо, ясен закон. Не такъв като вашия, който го променяте в последния момент, и е толкова неясен, че ЦИК няма да знае какво да прави. Второ – органи, които да изпълнят този закон. Но да го изпълнят безупречно. А ЦИК казва, че няма капацитет за съхранение на машините, няма капацитет за логистика. Тоест – и второто условие не е налично за провеждане на честни и прозрачни избори. И третото е контрол върху този процес.

 

Както вчера се обърнах към парламентарни и извънпарламентарни партии, движения – наша е отговорността да упражним контрол и отново го правим. Всички да си подадем ръка, за да блокираме опитите им да манипулират и фалшифицират изборите. Защото този протест, тази оценка на Европа за българското правителство трябва да се реализира в промяна, а тази промяна може да се случи през едни честни избори. Наша отговорност е да ги гарантираме.

Корнелия Нинова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8252 |08.10.2020 Адв. Хаджигенов: ”Работата” на каскета по заплащането на протестите от Божков продължава . 15| 4646 |08.10.2020 Корнелия Нинова: Всички, които искаме промяна, да се обединим за честни избори . 8| 5011 |07.10.2020 Корнелия Нинова: Управлението на Борисов блокира технологичния сектор и инвеститорите ни заобикалят . 4| 4932 |07.10.2020 И международните шофьори подкрепиха протестите срещу Борисов и Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads