Реклама / Ads
0| 5380 |20.05.2020 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Да се съберем с експерти, не с "министерски калинки" и да направим анализ

.
Корнелия Нинова
Има нужда от професионалисти - икономистите и финансистите на България. Не от “калинките в министерствата”, които сменят позицията си по три пъти на ден. Действа се на принципа “проба-грешка”. Така не може да се управлява.
 

Това заяви пред БНТ лидерът на опозицията Корнелия Нинова. Председателят на БСП отправи поредната си порция критики към властта.

 

“Имаме ясен план как да се действа в този момент и той е точно обратно на това, което се случва - правителството реагира на парче, реагира на принципа "проба-грешка", включително и днес с ДДС, реагира според това дали се задава протестен потенциал в някой сектор”, категорична беше Нинова.

 

Според БСП трябва ясен план. Професионалистите - икономисти, финансисти на България, а "не калинките в министерствата, които сменят позицията на ден по три пъти", трябва да се съберат и да направим анализ и прогноза на икономиката и на бюджета, подчерта Корнелия Нинова.

 

“Не е нормално българското правителство да прогнозира -3% БВП и да казва - ще компенсираме дефицита с 10 млрд. заем, а Европейската комисия да казва: Не, ще имате -10% в БВП”, коментира още лидерът на опозицията.

 

Според БСП от анализа на българската икономика трябва да се откроят 3-4 сектора, които осигуряват най-голям ръст в БВП, теглят икономиката като локомотив и имат най-много работници. И се прави държавен план за инвестиции в тези сектори, които ще изтеглят другите.

 

На трето място е необходим пълен анализ на засегнатите групи - безработните са със 150 000 нови, самоосигуряващи се, хора в неплатен отпуск, млади семейства без работа, които гледат децата си, пенсионери. И на тях се осигурява безвъзмездна помощ - това са инвестиции в човека, смята Нинова.

 

Лидерът на БСП бе категоричен - най-нуждаещите се хора все още не са получили подкрепа.

 

“Мярката 60/40 за малкия и среден бизнес се използва в момента от 1% от потенциалните потребители. Безвъзмездна помощ, която беше обещана на хората, които останаха в неплатен отпуск, и самоосигуряващите се от 375 лв. още не е стигнала до тях, дори медиците не са получили онези 1000 лв., които трябваше да получат. Земеделските производители, на които беше обещано да им се изкупи продукцията от търговските вериги, останаха излъгани”, заяви Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4746 |14.05.2020 Корнелия Нинова: Извънредното положение не значи безконтролно положение . 26| 6567 |03.05.2020 Корнелия Нинова: Борисов превърна политиката в пиар – ние предлагаме алтернатива . 16| 4782 |01.05.2020 Корнелия Нинова: Заедно сме с обща кауза – грижа за народа . 7| 5960 |28.04.2020 Корнелия Нинова: Новината, която съобщи Борисов е, че няма план за излизане от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads