Реклама / Ads
0| 4026 |18.03.2019 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Със Станишев имаме различен поглед за правене на политика

.
Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че заемането на два поста от Сергей Станишев е най-сериозния принципен въпрос по който имат противоречия. Според нея е редно Станишев да даде възможност на друг български политик. Елена Йончева е лице на две каузи – справедливост и свобода. Това е причината да бъде избрана за водач на листата за евро вота.
 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

 

На въпроса какво я разделя със Станишев тя отговори, че имат принципно различен поглед за правене на политика. Когато избраха Джоузеф Доу за лидер на ЕНП, той се отказа от депутатското си място, защото вече има по-сериозен ангажимент. Според мен, няма нужда един човек да заема всички постове. Защо вместо един българин на два поста да нямаме двама българи на тези постове. Аз поех инициативата за мандатност в българския парламент. Три мандата са достатъчни, според мен, трябват нови лица, нови инициативи. Има граници, в политиката трябва да отстъпиш място и на някой друг. Ние сме издигнали кандидатурата на Станишев за председател на ПЕС. Когато си президент на едно европейско политическо семейство, трябва да правиш много компромиси и да отстоява различни интереси. Трудно е да отстояваш националния интерес и да поддържаш този баланс, обясни Нинова.

 

По думите й въпросите за корупцията, несправедливостта и растящите неравенства заради тази корупция не са само у нас, а са важни и за ЕС. За да се изведе тази тема на широко поле трябва синхрон между нас, тук в България, и депутатите в европейския парламент, обясни още Нинова за мотивите за избор на Йончева.

 

Имах дежавю, когато на конгреса се говореше за Елена Йончева, все едно, че до мен не беше тя, а Румен Радев. Аргументът за това, че тя е гражданска квота, се обсъждаше и за Радев, както и още други аргументи бяха същите.

 

Не мисля, че сваления имунитет и разследването срещу Елена Йончева е проблем. Убедена съм, че когато тя бъде оправдана отново ще говорим по тази тема, каза Нинова.

 

По повод обвиненията на Сергей Станишев, че вотът за избор на водач на листата за евроизборите  е опорочен, защото Нинова плаща заплата на 20 души, което предопределя вота им, тя отговори, че тези 20 души са назначени от Сергей Станишев на Позитано,  не от нея. „Важно е с достойнство да се приемат изборите и мястото, което получи Станишев“, каза още Нинова.

 

Според нея е некоректно от страна на Станишев, точно когато БСП пое инициативата за честни и прозрачни избори в България, точно в този момент да се използва тази манипулация, че БСП не прави честни избори. Това е нечестно и недостойно, заяви лидерът на социалистите. По думите й, не е достойно да се държиш така към партията, която те е издигнала и ти е помогнала в политическата кариера.

 

Това, което обсъждаме постоянно, че в правителството се случват постоянно безпринципни сделки, искаха да се внесе и вътре в партията. Недопустимо е да имаме такива договорки. Разбира се, че има хора, които три години не приемат това което аз правя с екипа. Теми като мандатността, избора на председател – това са теми, които карат хора в партията да са недоволни. Не трябва да се борим само за постове и за заплати.

 

По повод отказа на БСП да не влиза в Народното събрание, Нинова каза, че на този етап нямат нито намерение, нито обсъждане да се връщат в парламента, защото се оказват по-полезни, когато са отвън. Нинова даде за пример  искането за опрощаване на задълженията на мюсюлманското вероизповедание – когато са били в НС никой не е приемал аргументите им, но когато са били отвън всички са реагирали.

 

Нинова заяви, че подкрепя кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, както я подкрепя и Йончева. Лидерът на БСП обяви, че би предложила  обща подкрепа за румънката от страна на всички в БСП.

 

Нямаме отношение по създаването на Съвета, който създаде президента Румен Радев. Не се месим в работите на президента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4233 |18.03.2019 Миков: От два месеца е ясно, че Станишев не е желан в листата . 12| 4643 |18.03.2019 Станишев: Не се чувствам паднал от мотора, от месеци не съм говорил с Корнелия Нинова . 3| 4384 |17.03.2019 Станишев и Йончева поискаха първо и второ място да се гласуват заедно . 5| 4345 |17.03.2019 Гергов и Найденов искат Станишев начело на евролистата на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads