Реклама / Ads
6| 4686 |13.04.2011 НОВИНИ

Корнезов писа слаб на ГЕРБ заради БДЖ

.
снимка: Булфото
Социалистът Любен Корнезов написа оценка минус 2 на ГЕРБ заради Закона за предоставяне на помощ за оздравяване на „Холдинг Български държавни железници" - ЕАД. Депутатите го приеха днес на второ четене.
 

Според БСП не е нужен специален закон за вземане на заем, това според левицата може да стане с решение на МС. Как със закони да правим фокуси, фокусите са на сцена, изтъкна Корнезов.

За честта на пагона на юриста ще отнеса закона до Конституционния съд, закани се Корнезов и допълни, че е убеден, че КС ще отмени и този закон на мнозинството.

Ние пък пишем двойка на вашето управление, заяви от своя страна Павел Шопов от Атака.

Предлаганият законопроект предвижда предоставяне на помощ за оздравяване на „Холдинг Български държавни железници" - ЕАД.

Целта на проекта е да бъдат осигурени средства за дружеството чрез Българската банка за развитие въз основа на предоставени от централния бюджет целеви възстановими средства в размер до 140 000 000 лв.Предлаганият законопроект цели изграждане, поддържане и модернизация на транспортната инфраструктура, повишаване нивото на безопасността, сигурността и качеството на предоставяните транспортни услуги.

БДЖ е изготвило план за преструктуриране и финансово стабилизиране, в който са предвидени мерки за оздравяването и финансовото стабилизиране на компанията.Мерките в плана за преструктуриране са насочени към оптимизиране на организационно-управленската структура и процеси, преструктуриране на месените дружества и поделенията с дейност, различна от основната, подобряване на координацията между дружествата, поделенията, дирекциите и отделите.

Общият размер на необходимите средства по плана за преструктуриране възлиза на 459 547 000 лв.При налични 650 локомотива, необходими за експлоатация и резерв се използват не повече от 400-450 локомотива според вносителите. От наличните 11 200 товарни вагона се работи с 5000, от налични 1200 пътнически вагони необходимият парк е в рамките на 780 вагона.

Една част от тези активи ще бъдат продадени като основно средство, а по-голямата част - на скрап. Средствата, които ще се получат, ще се използват за ремонт и доставка на нови машини и съоръжения.

В резултат на проведените преговори със Световната банка в края на 2010 г. е подписан Меморандум за разбирателство във връзка със сътрудничеството по предлаганата.Програма за реформа в железопътния сектор, което е съществена стъпка в политиката по стабилизиране и финансово оздравяване на българските железници.С решение от 15 декември 2010 г. Европейската комисия одобри предложената от българските власти държавна помощ за дружеството в размер до 248 601 000 хил. лв.

В решението на Европейската комисия се посочва, че мярката за държавно подпомагане може да приеме формата или на заем, предоставен от държавата, или на държавна гаранция по заем.Данните от прогнозния паричен поток на „БДЖ" ЕАД за периода декември 2010 г. - юни 2011 г. показват необходимост за разплащане на просрочени задължения към банки, доставчици, Национална компания „Железопътна инфраструктура", както и за капитален ремонт на тягов и подвижен състав.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5698 |11.04.2011 Едва 5 г. затвор за Ковачки заради "чисто минало" . 4| 5046 |08.04.2011 Левицата иска „главата” на Найденов заради шапа . 3| 4802 |06.04.2011 ЕП притеснен заради високия % измами по САПАРД . 5| 5284 |05.04.2011 МЗ подхвана аптеките заради антибиотиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads