Реклама / Ads
2| 4412 |26.02.2020 НОВИНИ

Коронавирусът предизвика срив на борсите и големи загуби

.
Източник: БГНЕС
Спадът дойде, след като американските компании изтъкнаха потенциални въздействия от коронавируса, включително по-малко приходи от туризъм и проблеми с веригата на доставки.
 

Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара заради страховете на фондовата борса, че коронавирусът ще удари световната икономика, предаде агенция „Блумбърг“. Това е най-голямата загуба за най-заможните хора от класацията на „Блумбърг“ от октомври 2016 г., когато тя започна да се съставя. Генералният директор на групата компания LVMH Бернар Арно и собственикът на „Амазон“ Джеф Безос са обеднели с над 4,8 милиарда долара всеки. Притежателят на „Зара“ Амансио Ортега е загубил 4 милиарда долара, а Марк Зукърбърг – 3,48 милиарда долара. Състоянието на останалите милиардери от първата десетка е намаляло с най-малко 2,3 милиарда долара.

 

При затварянето на борсата индустриалното средно ниво на „Dow Jones” беше 27 390,27, което е спад с 2,0% или около 570 пункта. За два дни индексът се срина с цели 7%. Широко базираният „S&P 500” е спаднал 1.9 процента до 3165.03, докато технологично богатият „Nasdaq Composite Index” е спаднал с 1.7 процента до 9 067.84.

 

Спадът във вторник е по-голям в сравнение с първия ден от седмицата, след като основните индекси се понижиха с повече от три процента в понеделник заради нарастващите тревоги, свързани с разпространението на коронавируса извън Китай.

 

"Малко по малко американските инвеститори виждат как перспективите за глобален растеж намаляват", заяви Грегори Волохин от „Meeschaert Financial Services”. "С новините от последните три-четири дни е трудно да бъдем оптимистични", каза той.

 

Акциите на „Mastercard” се понижиха с 5,3 процента, тъй като се предвижда, че ръстът на продажбите през първото тримесечие ще бъде с два до три процентни пункта под предходната прогноза, поради ударите върху трансграничния трафик и електронната търговия, нанесени от епидемията.

 

„Macy's” спадна с 4,9%, тъй като предупреди, че коронавирусът е засегнал неговата верига за доставки и продажбите от задгранични туристи. Но ръководителите на компании казаха, че е твърде рано да се оценява тоталният удар от епидемията.

„United Airlines” загуби 6,0%, след като оттегли прогнозата си за целогодишна печалба, позовавайки се на несигурността, създадена от вируса. Компанията е загубил 100 процента от търсенето на краткосрочни пътувания до Китай и около 75 процента от търсенето за останалата част от транс-тихоокеанските си маршрути

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4905 |25.02.2020 Коронавирусът стигна Румъния. Първи случай на диагностициран с болестта . 7| 5242 |24.02.2020 БГ консулът в Италия: Проблемът с коронавирусът е огромен . 29| 8363 |13.02.2020 М. Константинов: Коронавирусът може да спъне машинното гласуване . 0| 4244 |12.02.2020 Ще попречи ли коронавирусът на търговския мир между САЩ и Китай?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads