Реклама / Ads
105| 24396 |28.05.2012 НОВИНИ

Корупция, безнаказаност и автоцензура - знакови за България

.
Корупция и безнаказаност, изборна търговия, автоцензура и бизнес интереси в медиите са само част от констатациите в годишния доклад на Държавният департамент на САЩ за правата на човека по света.
 

 

Според Съединените щати изборите миналата година са се провели като цяло при спазване на основните права и свободи, но в доклада са отбелязани информациите за купуване на гласове и слабости при организацията на вота.

 

САЩ отбелязват още, че корупцията продължава да възпрепятства работата на правителството и да руши доверието в съдебната система и другите държавни институции. В документа се констатира, че правителството не използва ефективно закона, а държавни служители от всички сектори продължават безнаказано да се замесват в корупция. Според авторите корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, търговия с влияние и други.

 

Държавният департамент припомня и негативните оценки за страната по мониторинговия доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред, според които борбата с корупцията по върховете на властта все още не е дала убедителни резултати.

 

В доклада на Държавния департамент е намерил място и скандалът с даренията за МВР. Отбелязани са и заведените дела срещу бивши министри.

 

САЩ отчитат, че правителството е предприело стъпки за разследване и наказване на представители на властта, злоупотребили с правомощията си както в службите за сигурност, така и в други държавни институции, но мерките са често неефективни и безнаказността остава проблем.

 

Държавният департамент пише още, че наблюдатели са констатирали случаи на полицейско насилие. Цитират се данни на "Отворено общество", според които полицията използва нерегламентирано сила срещу граждани от ромски произход.

 

Освен това се отбелязва, че според неправителствени организации властите често не разследват както трябва обвиненията в полицейско насилие.

 

Традиционно в доклада присъства и темата за  лошите условия в затворите и местата за задържане, и неправилното отношение към затворници.

 

В доклада е посочено още, че съдебната система не осигурява равно правосъдие; Висшият съдебен съвет се бави в осигуряването на дисциплина в системата, неоснователно се бавят и протакат знакови съдебни процеси.

 

Автоцензура и бизнес интереси в медиите е още една тема, която е обект на сериозна критика в доклада на Държавния департамент на САЩ. В него се изразява много сериозно притеснение за доминацията на медийния пазар от бизнес интереси. Цитират се и неправителствени организации, според които журналистите си налагат автоцензура или взимат пари от политически или бизнес лидери, като за това обслужват определени интереси.

 

Печатните и електронните медии са податливи на икономическо и политическо влияние, а според наблюдатели държавните медии са уязвими от влиянието на управляващите. Регионалният медиен пазар пък не е развит достатъчно.

 

В доклада е припомнен и случаят с взривената кола на журналиста Сашо Диков, отбелязано е и уволнението на кореспондентката на "Монитор" в Кърджали Вилдан Байрямова заради критики към управляващите. Място е намерил и случаят с натиска над журналистката Миролюба Бенатова от бТВ заради репортажите й от Катуница.

 

За пореден път международни наблюдатели посочват, че собствеността на медиите остава непрозрачна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 122| 6016 |12.01.2012 Ив. Костов: Брутална е политическата корупция, безобразие! . 95| 6383 |02.10.2011 Костов: Корумпирането на малцинствените лидери и гарантирането на безнаказаност са част от българския етнически модел . 25| 6353 |13.02.2011 Цв. Томов: Злоупотреба с власт, масова корупция, клиентелизъм царят у нас . 26| 5435 |15.10.2010 Янев топна вицепремиер за корупция, иска спецкомисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads