Реклама / Ads
7| 5405 |08.07.2013 НОВИНИ

Корупция в ТЕЛК Стара Загора. Служители получавали подкупи

.
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима членове на ТЕЛК в Стара Загора, получавали подкупи, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
 

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 5-има участници в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и съставяне на документи с невярно съдържание.
 

Групата е задържана на 4 юли 2013 г. при специализирана операция на ОДМВР-Стара Загора под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на: Надежда Тодорова; Мария Жекова; Нели Канева; Димитрина Рангелова и Евгений Коцев.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от февруари 2013 г. до юли 2013 г. Тодорова, Жекова и Канева, в съучастие като съизвършители и в качеството им на председател и членове на ТЕЛК, 3-ти състав при МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" АД - гр. Стара Загора", а Рангелова и Коцев - като помагачи, получавали подкупи за издаване на решения на ТЕЛК на базата на епикризи с невярно съдържание. Документи за инвалидност са били издавани на ромски деца, в т.ч. здрави, срещу 50 до 300 лева подкуп. По този начин на техните родители е била предоставяна възможност да получават социални помощи.
 

Подкупите е получавала Димитрина Рангелова - секретар в ТЕЛК, 3-ти състав. Със СРС е документирано как в продължение на повече от 2 месеца Рангелова е взимала различни суми от родители на „болни" деца. След края на работното време, в същия ден, в който са били събирани сумите, те са били разпределяни между членовете на групата. Най-голям дял по правило взимала председателката на ТЕЛК Надежда Тодорова.

Точният брой на неистинските епикризи, на базата на които са издавани решения на ТЕЛК, броят на здравите деца, получили инвалидност, както и общата сума, с която по този начин е ощетен бюджетът, са в процес на уточняване. По делото са разпитани близо 30 свидетели, които са потвърдили, че са давали различни суми на секретаря на ТЕЛК, 3-ти състав - Рангелова. Самата Рангелова е направила пълни самопризнания, като е разкрила престъпната схема и пред съдия. Пълно съдействие на разследващите са оказали Нели Канева и Евгений Коцев. В лаптоп на Коцев са открити част от неистинските епикризи на здрави деца.

С решение на Специализирания наказателен съд на Надежда Тодорова е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража". На Мария Жекова е наложена парична гаранция от 10 000 лева (заради напреднала възраст). Заради направените пълни самопризнания и съдействие на разследващите на останалите трима са наложени по-леки мерки за неотклонение. Рангелова е с 1000 лв. парична гаранция, Канева и Коцев са с „Подписка".  Възможно е да бъдат повдигнати обвинения и на други лица, участвали в престъпната дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7587 |06.07.2013 Арестуваха лекари от ТЕЛК заради подкупи . 107| 5249 |01.07.2013 Протест пред ВСС срещу корупцията в правосъдието . 39| 5913 |25.06.2013 Ханес Свобода: Не може олигарх да бори корупцията . 2| 4949 |26.05.2013 Стара Загора решава съдбата на полигона "Змейово"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads