Реклама / Ads
11| 6154 |30.11.2011 НОВИНИ

Косъм на трети човек по трупа на Яна

.
Яна
Един от космите по трупа на Яна Кръстева в Борисовата градина е на мистериозна личност, която засега се изплъзва от полицията.
 

Следата най-вероятно е от мъж, но не от обвинения за убийството Пламен Трифонов, нито от подозирания в началото Николай Русинов - Чеци, пише в. 24 часа. Изскочила е при допълнителни изследвания, поискани от прокуратурата. Космите, иззети като улики по делото, вече са 9. Седем от тях бяха открити още през юли. Първите изследвания тогава показаха, че те са на Трифонов, който след 4 месеца в ареста бе освободен. Някои от космите Яна държала в юмрука си. Осмият е намерен прилепнал за потника й. "Оказа се, че по морфологични признаци и той може да е от Трифонов. Проблемът е, че осмият косъм като първите седем е без луковица и у нас от тях не може да се извлече ДНК", обясни запознат с разследването. Затова космите на Трифонов са изпратени в спецлаборатория в Инсбрук, Австрия. Там е командирован и наш криминалист.

Целта е да се извлече митохондриална ДНК след разрязване на космите и резултатите да се сравнят. Биологични следи върху предмети, включително и ДНК, показват, че вторият човек, който е бил при Яна в нощта на убийството е Чеци. Той не отрича това, за разлика от Трифонов, но твърди, че си е тръгнал, докато момичето било живо. Деветият косъм е на трети мъж, но разследващите няма с какво да госравнят, за да разберат на кого е, съобщи магистрат. Ако полицаите намерят нов заподозрян, първата им работа ще е да разберат дали косъмът е негов. Криминалистите хвърлили много труд и при проверката на записите от видеокамери в центъра на София - около парка и в периметъра от националното радио до Централна гара. От кадри в метрото на университета те изолирали силует на мъж, който може да има връзка с убийството. Снимката на лицето обаче не била ясна и засега фотосъпоставителна експертиза не може да се направи. Не е ясен и точният час на убийството.

В съда по време на споровете дали Трифонов да бъде пуснат от ареста, се твърдеше, че Яна е издъхнала между полунощ и 4 ч през нощта. Според наш източник последната експертиза по делото сочи, че смъртта й е настъпила между 36 и 40 часа преди трупът да бъде откаран за аутопсия, т.е. някъде около 6 часа сутринта. Тъй като огледът продължил между три и четири часа, прокуратурата е поискала допълнителна експертиза. От нея се очаква, ако е възможно, да даде по-точни ориентири за часа на смъртта. Установяването му е много важно, за да може заключението да се сравни с разпитите и на свидетелите, и на уличените. Според криминалисти така експертизата може да потвърди или да разбие нечие алиби. Николай Русинов-Чеци, който първоначално бе издирван за убийството, а след като се върна от чужбина остана основен свидетел на обвинението, твърдял, че е оставил момичето между 5,30 и 6 ч сутринта. Справка от мобилните оператори пък показала, че е бил в Борисовата градина между 2 и 5 часа, после се е отдалечил.

След ареста Пламен Трифонов пък заявил пред полицаите, че изобщо не е бил в Борисовата градина. След като го обвинили, предпочел да мълчи. Държал се хладнокръвно за човек в негово положение, твърдят полицаи и магистрати. Трифонов бе пуснат от апелативния съд с мотива, че обоснованото предположение срещу него за участие в престъплението е разколебано до такава степен, че "се приравнява до пълна липса". На свобода Трифонов отново заяви, но този път пред столичен вестник, че не е бил в парка. Разследващите поставят под съмнение твърдението му заради разпитите на двама свидетели - на майка му Емилия Иванова и на таксиметровия шофьор Георги Петров, който реши да говори на 5-ия месец след убийството на Яна. При първите срещи с полицаи майката обяснила, че е оставила сина си надвечер на 8 юли в района на парка (убийството е извършено на 8 срещу 9 юли).

Преди това Пламен излязъл от къщи много ядосан, вероятно защото се бил скарал с жена си. Разследващите смятат, че семейната кавга е припламнала заради отказана близост. Пламен се върнал в вкъщи на сутринта и подметнал на майка си да не казва, че е бил в Борисовата градина. Тя го попитала защо, но той не отговорил. По-късно Емилия се отказала от тези показания. Първо твърдяла, че синът й се е прибрал по-рано, а после, че през цялото време са били заедно с Пламен. Юристи предполагат, че ако делото стигне до съда, тя ще се възползва от правото си да не дава показания.

В момента полицаи и прокурори проверяват показанията на новия свидетел - шофьора Петров, който вчера бе разпитан за втори път след интервюто, което даде в телевизията. Той потвърди, че е видял Пламен Трифонов да се кара с "млад циганин" край Борисовата градина на сутринта след фаталната нощ. Мургавият мъж се качил в таксито на път за гарата, а Трифонов останал на пътя. Според записи, иззети от камери, думите му се потвърждават. Кадрите показват, че описаната от него жълта кола се е движела по маршрута, посочен от шофьора. На записите обаче не личали добре лицата на хората, които се возят. Ромът още не е открит за разпит. Той е откаран до Централна гара, но не се знае къде живее. "Нищо категорично няма и нищо категорично не може да се отхвърли" - така висш магистрат коментира етапа, на който е разследването. Според него една от причините делото да буксува е, че трупът на полуголата Яна е открит много късно и в първоначален етап на разложение. До момента не може да се установи дали момичето е било изнасилено. Нещо повече - липсват биологични следи, от които да се направи изводът, че Трифонов е правил секс с жертвата.

Експертите у нас нямат специална техника и консумативи като в сериала "От местопрестъплението", те например не са премерили температурата на черния дроб, което помага да се установи по-точно часът на смъртта, коментира прокурор вчера. В големите лаборатории по света дори се взема пръстта под тялото, изследват се микроелементите и стадият им на развитие, за да може по-категорично да се посочи часът на смъртта. У нас нямало подобна апаратура за това. Свидетели на убийството няма, а около мястото са се навъртали много хора и възможността техни биологични следи да попаднат в парка по друг начин е голяма. Предполага се, че убиецът е видял спящото момиче и е опитал да прави секс. Яна се борила с него. Дали е била задушена в схватката, или, за да се прикрият следи от друго престъпление, засега никой не може да каже. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 4969 |26.11.2011 Трети ден без влакове . 23| 5047 |20.11.2011 Богатството на българина - 8000 евро на човек . 33| 5858 |17.11.2011 Издатели: Човек без морал проваля Съюза на издателите . 7| 5709 |13.11.2011 Двеста човека протестат пред НС заради лекарски грешки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads