Реклама / Ads
4| 5727 |22.11.2016 НОВИНИ

Кошлуков: Най-добрата изборна система - 1/2 мажоритарна, 1/2 пропорционална

.
Емил Кошлуков
”Няма нищо лошо, докато дойде новият президент, който ще назначи свой служебен кабинет, да има парламент и кабинет, който работи”. Това каза пред БНР Емил Кошлуков, според когото „най-добрата идея“ е правителството в оставка може да продължи да изпълнява функциите до януари.
 
"Дали ще направи Плевнелиев служебен кабинет, който предполагам, че юридически е малко проблемен при работещ парламент, тук да назначава кабинет, или ПФ ще направи същото нещо, някакво междинно правителство докато дойде Радев е все тази. Няма голяма разлика, практически", каза Кошлуков. "Аз съм вдъхновен от идеята за мажоритарни избори и съм внесъл през 2002 година Кодекс, който на първо четене мина със 160 гласа. Това е конституционно мнозинство! В този кодекс предложихме най-добрата система в Европа, това е немската, където половината парламент се избира мажоритарно, другата половина пропорционално", заяви той.

Кошлуков e категоричен, че 100-процентовата мажоритарна система е отхвърлена от почти всички европейски страни и трябва да се търси междинен вариант: "Но да ми кажете, че махаме магарето от каруцата и слагаме кон ... Да! Кон е, не е магаре, но пак се возим на каруца, а може да караме "Мерцедес". Така че, когато говорим за системи, трябва да отчетем какво можем да направим, за да бъде ефикасно за всички нас, да се връщаме към парната машина е глупаво, тя е отхвърлена, но може да използваме малко по чиста енергия, нали, да не е с въглища. Това е немската, която е разработена. Има и други модели по света, в Европа, в ЕС има над 70 варианта на избирателна система", каза Кошлуков.

Технически няма как парламентът да свика Велико народно събрание, обясни Кошлуков, който е категоричен, че президентът Радев не може и не би посмял да преосмисля членството на България в НАТО.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3855 |13.11.2016 Председател на СИК почина в изборна секция . 6| 4460 |11.11.2016 Цачева: Да ме прощават колегите и опонентите, но съм най-добрата . 0| 3978 |04.11.2016 Политолог: Истинската изборна кампания започва в понеделник . 4| 8019 |01.11.2016 Кулезич с предизборна басня за Лисица, Вълк и Прасе. Кой кой е в нея?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads