Реклама / Ads
5| 4929 |17.02.2008 НОВИНИ

Косово-независимо; България ще се куми по позицията си

.
Косовският парламент прие декларацията за независимост на Косово; Сърбия обяви, че никога няма да признае независимостта на Косово; а България не веднага.
 

На извънредно заседание косовският парламент прие декларацията за независимост на Косово. Тя беше предложена от премиера Хашим Тачи. Преди гласуването пред депутатите направиха специално обръщение председателя на парламента Якуп Красничи, премиерът Хашим Тачи и президентът Фатмир Сейдиу. По-късно тримата лидери ще говорят и преди журналисти.

Предстои да бъде открит паметника на независимостта в центъра на Прищина, столицата на новата балканска държава.

Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, заяви сръбският президент Борис Тадич.

Бивши сръбски запасняци преминаха административната граница между Сърбия и Косово и се опитаха да навлязат във вътрешността на провинцията. Сръбската полиция не успя да им попречи. Няколкостотин бивши запасняци във военни униформи преминаха граничния пункт в Мердаре през административната граница между Сърбия и Косово. Те искат да изразят подкрепата си към сърбите и протест срещу очакваното обявяване на независимост на Косово. По-голямата част от запасняците са се борили в Косово по време на бомбардировките на НАТО през 1999 година. Запасняците носеха сръбски знамена и пееха патриотични песни. Кордон от косовската полицейска служба попречи на запасняците да тръгнат към вътрешността на провинцията. Преди това сръбската полиция не успя да ги спре да преминат границата. pristina.jpg

България ще обяви своята позиция за Косово още след заседанието на Съвета на външните министри в Брюксел, което е насрочено за утре, предположи българският евродепутат Кристиян Вигенин. По думите му това не означава, че страната ни ще признае независимостта на Косово веднага. Другият наш представител в Европарламента Евгени Кирилов е категоричен, че независимостта на Косово носи огромни рискове за дестабилизация на региона. Трябва да изразим безпокойство от този факт, отбеляза Кирилов, който счита, че България не бива да бърза да признава независимостта. Този процес ще е дълъг и страните, които се забавят в признаването, ще го направят не защото се колебаят, смята евродепутатът, за когото забавянето би представлявало определен знак към властите в Косово. По-различно чнение застъпи по Дарик радио председателят на българската парламентарна комисия по външна политика Соломон Паси. Той отбеляза, че международната общност и Европейският съюз в частност трябва да положат максимални усилия, за да помогнат и на Сърбия, и на Косово час по-скоро да се присъединят и към НАТО, и към ЕС. Паси предупреди държавите, които смятат да не признаят Косово, да имат предвид, че след време все пак ще им се наложи да признаят държавата, затова по-добре би било това да се случи в началото. Народният представител от ОДС и бивш външен министър Надежда Михайлова също заяви, че въпреки рисковете, които носи промяната на едно статукво, страната ни би трябва да е сред първите, които ще признаят независимо Косово. Тя обаче смята, че позицията на българската държава е абсолютно неясна, а фактът вече е безалтернативен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5781 |15.02.2008 Шпионски спътник на САЩ може да се разбие в България . 7| 6075 |14.02.2008 Минко Герджиков бил разузнавач за България и не се срамува от това . 7| 5431 |12.02.2008 Иван Костов: Действителният премиер на България е Ахмед Доган . 7| 5089 |03.02.2008 Корупцията и престъпността в България будят безпокойство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads