Реклама / Ads
3| 4374 |27.10.2020 НОВИНИ

Коста Филипов: С. Македония е готова да подпише всичко, за да стартират преговорите с ЕК

.
Коста Филипов Източник: БГНЕС
Анексът ще има роля на условие за пускане на Северна Македония по пътя към ЕС. Зоран Заев сега е готов да подпише всичко само и само през декември да се проведе първата среща между Европейската комисия и правителството на Заев, която ще означава старт на преговорния процес за интеграция на Северна Македония в ЕС.
 

Това каза пред БНР журналистът Коста Филипов, който дълги години беше кореспондент на БНТ в македонската столица.

 

"Необходимостта от анекс се появи, след като беше подписан договорът между Северна Македония и Гърция в Преспа и се видя колко подробно са описани в него всички претенции, които Атина има към Скопие".

 

Той уточни, че тогава в България се е появила вълна от възмущение как сме пропуснали да направим същия договор, в който е трябвало да се запишат изискванията, които вече са известни на "политическия елит край Вардар". По думите му 10-и ноември е крайният срок, в който трябва да бъде взето това решение.

 

"Каквото има да става, трябва да стане в тези две седмици до 10-и. Ще има много активна политическа работа".

Според него най-важно какво ще се запише в този анекс към Договора за добросъседство и подчерта, че е излишно Скопие да декларира, че няма териториални претенции към България.

"Нашият договор от 1-ви август 2017-а година третира тези въпроси".

 

По думите на журналиста Българските претенции не са нещо ново, но "сега са формално облечени в позиция на правителството (рамковата позиция) от миналата година, с декларация на Народното събрание, а сега и с разяснителния меморандум пред ЕС. Това вече им придава някаква особена тежест".

 

Той предположи, че може да бъде записано нещо от типа, че Република Северна Македония (РСМ) поема задължения, които отговарят на изискванията на Договора за добросъседство с България, които ще се постарае да изпълни в преговорния процес, колкото и дълго да продължи той.

Според журналиста има натиск от Германия и върху България, и върху РСМ, за да намерим модус за удовлетворяване на претенциите и на двете страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5160 |27.10.2020 Проф. Коста Костов: Консумираме ефекта от старта на учебната година . 46| 10413 |25.10.2020 Проф. Коста Костов: Премиерът е рисков, има лека форма на затлъстяване . 2| 3815 |21.10.2020 ЕС решава на 10 ноември за преговори с Албания и Северна Македония . 28| 7107 |17.10.2020 Каракачанов: Германия ни натиска да загърбим 1300 г. история заради Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads