Реклама / Ads
3| 5727 |23.08.2019 НОВИНИ

Костадин Филипов: Може Катица Янева да ”пропее” по скандала ”Рекет”

.
Костадин Филипов
Партията на премиера Зоран Заев в Северна Македония прави всичко възможно да потуши ситуацията с корупционния скандал ”Рекет” и ареста на главния спецпрокурор в страната Катица Янева. Въпросът е дали тя няма да ”пропее” докато е в ареста.
 

Това каза журналистът Костадин Филипов пред БНТ в коментар по скандала „Рекет“  в Северна Македония.

 

Главни действащи лица в скандала са двама бизнесмени. Единият, по думите на журналиста, е най-богатия човек в Северна Македония. Това е Йордан Камчев – Орце, който е замесен като човек, предаващ 1,5 млн евро на Боян Йовановски, за подкуп на шефката на Специализираната прокуратура Катица Янева, която да му осигури "комфорт".

 

"Кзусът с ареста на Катица Янева, която очаква да получи обвинения, не е само юридически. Това е най-сериозната опасност пред влизането в ЕС. Имаше призив към Северна Македония да оправи правосъдната си система, за да бъде приета в ЕС. Обществото има нужда да се върне върховенстовто на закона. Преди 4 години беше създадена специализираната прокуратура, но тя се превърна в политически орган. Катица Янева бе наричана "македонската Лаура Кьовеши", наричаха екипа й „Ангелите на Чарли“ , имаше надежда, че тази прокуратура ще се превърне в локомотив, който да изтегли реформата." каза Филипов.

 

"ДПМН веднага поиска оставката на целия кабинет на Зоран Заев. Партията му „Социалдемократически съюз“ вземат бързи и спешни мерки, да потушат ситуацията с Катица Янева, но въпросът е дали тя няма да „пропее“", каза още журналистът.

 

Той потвърди, че Орце е близък с влиятелни български политици и олигарси и е бил предложен от София за генерален консул на България в Северна Македония, а Скопие е отхвърлило предложението защото Орце е разследван.

 

Филипов не вижда връзка с Италия и конкретно с Матео Салвини. Според него журналистът, който е предоставил записите на италианската медия „La Verità“, е словенец и не ги е публикувал в Македония, за да даде по-голяма гласност на скандала.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4559 |22.08.2019 Издирват петима от близките на загиналите край Своге, делото не може да започне без тях . 5| 4683 |22.08.2019 КЗП: Не може да ви принуждават да плащате в комплект за чадър и шезлонг на плажа . 22| 4690 |22.08.2019 BBC: Руска двойка, заснета на протест, може да загуби детето си . 18| 12499 |21.08.2019 Албена Белянова пред Фрог: Щом „инвеститор“ с 2 лв капитал иска да строи АЕЦ „Белене“, значи всеки може

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads