Реклама / Ads
0| 4419 |01.04.2016 НОВИНИ

Костадин Паскалев: Би трябвало да има предсрочни избори

.
Константин Паскалев
Дали ще има предсрочни парламентарни избори, зависи от политическите договорки. Ако трябва обективно да оценявам обстановката обаче, би трябвало да има избори преди президентските, заяви Костадин Паскалев от БСП по БНР.
 

Като една сериозна причина за предсрочни избори той посочи тежки проблеми във финансовото състояние на държавата: Тези тежки проблеми се изразяват включително и в спирането на обществените поръчки. Министерството на финансите се е превърнало в ООД, което се управлява по модела "КОЙ". Общините в България имат изключително тежка финансова ситуация и то на базата на усвояване на европейски средства, на санкции, които се налагат при изпълнение на съответните проекти. В МФ не е ясно какво се случва по решаването на този проблем. Ние сме изправени пред някакъв полуаржентински модел по отношение на финансовата стабилност на държавата, която може да бъде срутена и през общините.

 

Според Паскалев липсва прозрачност за разходването на публичните средства, а кредитите, които тегли държавата, сериозно надхвърлят дефицита: Това означава, че има други проблеми. Лично според мен основният проблем е, че в края на миналата година държавата ни изплати всички дължими средства по проектите, които се реализираха в рамките на оперативните програми. Цифрата, която се сочи, е около 7 милиарда лева. Респективно тези средства не са верифицирани и не са възстановени на нашата държава в рамките на оценката на последния програмен период от Брюксел.

 

Основната заплаха за държавата ни в момента са санкциите, които биха могли да бъдат наложени от ЕК за изпълнението на тези оперативни програми на базата на пропуски, допуснати от съответните управляващи органи, подчерта Костадин Паскалев и допълни, че по този начин държавата ще катастрофира.

 

Той каза още, че липсва прозрачност и контрол при разходването на публичните средства за здравеопазване в общините. Сериозни проблеми има в строителния и ВиК сектора.

 

Костадин Паскалев е категоричен, че при предсрочни парламентарни избори няма да се повтори настоящата конфигурация в парламента: Първо, имаме бунтове в парламентарната група на ГЕРБ. Това не е случайно. Смятам, че ПГ на ГЕРБ в момента е недоволна от непоследователността на собствения си премиер. Мисля, че и част от министрите са недоволни. Вижте какво се случва с политическата шизофрения в Реформаторския блок. Вижте как патриотите се борят за патриотизма, а имат сериозна конкуренция в лицето на ДПС. Вижте как ДПС няма лидер, но има почетен лидер, има и задкулисен лидер. Вижте как БСП се бори за нещо като опозиционност и да формулира някаква алтернатива. АБВ, които са объркани в своята управляваща опозиционност и единствената им цел в момента е да се споразумяват с прокуратурата.

 

Не мога да кажа дали ще се стигне до обща кандидатура на БСП и АБВ за президентските избори, каза още Паскалев, който е номиниран за председател на левицата. По думите му пред БСП стои една много по-тежка задача, отколкото привличането на партиите в лявото пространство – връщане на доверието на избирателите, които левицата загуби след управлението на кабинета "Орешарски".

Той смята още, че левицата трябва да формулира ясна политика в рамките на много кратки и стигащи до хората тези.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4190 |02.03.2016 Костадин Марков: "Оставяме" нощната романтика на плажа . 2| 4291 |14.01.2016 По 2,5 години затвор поиска прокуратурата за Янева и Костадинов заради "Червеи" . 3| 5603 |13.12.2015 Стефка Костадинова: Повече спортни победи, повече радост . 2| 4554 |06.11.2015 ВАС: ВСС трябвало да образува дисциплинарка срещу Янева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads