Реклама / Ads
80| 11349 |26.09.2014 НОВИНИ

Костов: Ако КТБ фалира, загубите ще са невъобразими

.
Иван Костов
Имам 170 000 лв в КТБ, бъдете спокойни за мен, аз съм последната ви грижа, каза Костов.
 
Българските власти в лошо положение, защото няма парламент и правителство, но трябва да се отговори по правилния начин на ЕК, заяви по НТВ експремиерът Иван Костов по темата за настояването на Брюксел до депозитите на вложителите на КТБ. Срокът на ЕК до България е 15 октомври. В писмото властите се предупреждават да вземат мерки. Министърът на финансите, макар и служебен, трябва да приготви промяна в Закона, препоръча Костов. ЕК иска българските власти да изпълнят стриктно директивите на ЕС. Ако властите и БНБ изпълнят директивите на ЕС, може да се избегнат санкциите. Прави се разграничение между неналични депозити и банкова несъстоятелност и се иска защитата да бъде безусловно, независимо от съдбата на банката, обясни Костов.

Второто е начинът, по който е поставен специалният надзор. Това веднага трябва да се преразгледа. Отстранените директори в едно писмо от завчера настояват за същото. Режимът трябва да е така редуциран, че да може банката да изпълнява своите задължения, настоя той.

Финансовият министър в актуализирания бюджет трябва да предвижда създаване на буфер за овладяване на евентуална банкова криза. Не само за КТБ се отнася това, а и върху други банки се разпространява този риск, посочи Костов. Видимо не става дума само за КТБ, посочи Костов. Той каза, че д-р Петър Москов от РБ не можел да бъде експерт по темата каквито са Хърсев, Александров, Миланов и пр. Тези хора трябва да бъдат слушани внимателно. Данъкоплатците трябва да дадат пари за спасяване на банковата система и те са много по-малко от парите, които ще отидат при фалит, увери Костов.

Имам 170 000 лв в КТБ, бъдете спокойни за мен, аз съм последната ви грижа, каза Костов. Но посочи, че освен преките, ще има и косвени щети за страната.

Добрата новина е, че преговорите започнаха. Стъпките са следните - този, който иска да спасява, първо се представя със своите акредитиви, БНБ го приема като страна; това вероятно вече е станало. Трябва да сключат споразумение за конфиденциалност, за да разменят конфиденциална информация, информира Костов. Очевидно Цветан Василев работи по този въпрос, след като Виенският фонд е дошъл тук и пълномощията му са приети от БНБ.

Г-н Гунев трябва да се върне на работа в БНБ, защото е остро необходим, препоръча още той. За мен са важни обективните неща - МФ, вече влязло в преговори с ЕС, се съобразява и няма да допусне банкова криза, повтори той. Причината за наказателна процедура е отлагането от страна на БНБ на срока, според Костов. Той каза, че политическата му биография няма отношение към проблемите на днешния ден. не съм претендент за избори, не искам да заемам избираем пост в държавата, но наблюдавам честно рискови фактори и информирам гражданите и искам да помагам на институциите, изреди той.

Ако банката фалира, цената е огромна, много по-голяма отколкото ако бъде спасена, каза пак Костов. Огромни пари ще трябва да изплатят вложенията на хората, а Фондът е недостатъчен. Ако той се изпразни пред очите на българския вложител, какво ще направят вложителите в другите банки, попита той и предвиди, че хората ще тръгнат да си теглят парите. БНБ ще бъде осъдена и ако загуби дело и започне да плаща, това ще нанесе ущърб върху авторитета на страната, посочи той.

Дали Цветан Василев е демонизиран, ще разберем, когато обвинението влезе в съда, каза още той. Какво отношение има дали сме приятели с Цветан Василев, гледам риска към страната, дори не гледам към КТБ. Не съм близък с Цветан Василев, ако бях, и аз щях да взема от безплатните кредити, подразни се Костов.

Ето и цялото интервю
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4929 |23.09.2014 „Булгаргаз”: При тази цена на газа загубите щи станат 20 млн. лв. . 9| 5926 |02.09.2014 Георги Костов: За 1 г. са освободени 1633 служители от Земеделието . 45| 7381 |17.07.2014 И.Костов: Вложителите в КТБ ще се вдигнат срещу фалирането на банката . 63| 5576 |08.06.2014 Костов: ДПС може да управлява с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads